Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Naše demokracie kulhá už třicet let, říká Malý. Moderoval největší demonstrace v roce 89. Před davem musí být pokora

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Před třiceti lety moderoval Václav Malý největší manifestace na Letenské pláni v Praze. V neděli zde proběhne demonstrace, na níž se také očekává masivní účast. Pražský světící biskup se jí kvůli zahraniční cestě nezúčastní, Deníku N ale načrtl svůj pomyslný projev, který by zde pronesl. A na listopad 89 vzpomíná: „Tehdy šlo spíš o vydechnutí, uvolnění. Dnes je taková manifestace pro lidi podobného smýšlení spíš povzbuzení, že se sejdou v takovém počtu a že se vůbec můžou sejít. Žijí ve svobodě, ale cítí, že se děje něco špatně, tak se semknou a dají to najevo.“ Vzpomíná také, jak si slízl kritiku za vtípek: „Podívej se, Gusto, jak je tu husto“.

Stále více lidí dává najevo nespokojenost kvůli střetům zájmů premiéra, podezření z ovlivňování justice a podobně. Po zaplněném Václavském náměstí se na neděli svolává demonstrace na Letenskou pláň. Říkal jste, že budete v zahraničí. Kdybyste byl v Praze, šel byste demonstrovat?

Ano.

I aktivně? Vystoupil byste jako řečník, kdybyste byl požádán?

Pokud bych byl požádán, pak ano. Ale nikam se necpu, nepotřebuju pěstovat svou popularitu, ale cítím to jako občanskou záležitost. Jsem občanem této společnosti, zajímá mě, co se v ní děje.

A když vás požádám, abyste prostřednictvím Deníku N lidem, kteří tam přijdou, něco vzkázal? Chápu, že nemáte připravený projev, tak třeba jen v bodech.

Dobrá. Především bych mluvil o tom, že právo musí platit pro všechny stejně. A že nelze směšovat společné a soukromé vlastnictví ani zájmy. Mluvil bych o nutnosti zlepšit politickou kulturu v zemi, aby zvolení političtí představitelé skutečně diskutovali témata, která jsou pro společnost důležitá, nikoliv zástupné problémy. A – neříkám nic nového –, ale stát nesmí být řízen jako firma, kdy manažer něco nařídí a všichni poslouchají.

Na druhou stranu bych nemluvil o soumraku demokracie. Stále žijeme v demokracii, i když jí říkám kulhavá demokracie. Jen je potřeba občansky hlídat, jestli politici drží své slovo, sledovat je, aby jednali čestně. To je nejpodstatnější. A nelíbí se mi populismus. Některé zvyšování výdajů není dobře promyšleno, některé kroky považuji za nebezpečné.

Stojíme na rozcestí

Co konkrétně máte na mysli?

Přeji seniorům, sám mezi ně patřím, aby důstojně žili, ale je třeba myslet na budoucnost, nevíme, co bude za dva roky, a dávat zadarmo vlak nebo snížit tak výrazně plošně jízdné, to jsou čiré populistické kroky. Plodná a úrodná léta, jako jsou v posledních dvou letech, nebudou trvat donekonečna.

Je mnoho lidí, kteří smýšlí jako vy a pod vaše slova by se podepsali, ale představitelné naší země byli zvoleni ve svobodných volbách a jejich voliči jim hodili hlas s důvěrou, a to i s vědomím, že pravděpodobně dochází ke střetu zájmů podnikatelských, politických a mediálních, s vědomím, že chce Andrej Babiš řídit stát jako (svoji) firmu. Nevadí jim to, možná to vnímají jako jeho přednost.

Ale to mě nemůže odradit, abych

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Rozhovory

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější