Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Okamura útočil na novinářku, lidovci ho chtějí odvolat. Podle Vondráčka ho není možné trestat za to, co psali jiní

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Politici vládní ČSSD i opozičních stran odsoudili projevy nenávisti a výzvy k sexuálnímu násilí vůči redaktorce Českého rozhlasu. Odstartoval je facebookový status místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury. Ten zveřejnil novinářčinu fotografii a zaútočil na ni kvůli otázkám, které mu kladla. Deník N také oslovil představitele všech parlamentních stran s dotazem, zda navrhnou či podpoří odvolání Okamury z funkce místopředsedy Sněmovny.

Za nejsilnější vládní stranu, Babišovo hnutí ANO, se k Okamurově útoku vyjádřil předseda Sněmovny Radek Vondráček. Na dotaz Deníku N obecně odsoudil nenávistné projevy na webu, ke konkrétní Okamurově kauze se přímo nevyjádřil.

„Myslím, že nenávist šířená na sociálních sítích a volání po násilí různými názorovými proudy je závažný problém naší společnosti a musíme se tomu postavit všichni,“ napsal Vondráček Deníku N.

Odvolání Okamury z vedení Sněmovny ale odmítl s tím, že nenávistné projevy na jeho profilu psali jiní. „Je naprostý nesmysl postihovat kohokoli za komentáře, které na jeho/její Facebook umístí jiní lidé,“ myslí si Vondráček.

Deník N požádal o vyjádření také předsedu hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější