Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč má smysl chodit na demonstrace, i když Babiš možná neodstoupí

Plné Václavské náměstí, 4. června 2019. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Plné Václavské náměstí, 4. června 2019. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Pavla Bratinky: To, jestli premiér vyslyší desítky tisíc lidí v ulicích, se teprve ukáže. Daleko důležitější ale je, že se čím dál víc z nás odhodlává dát hlasitě najevo svůj názor.

Na adresu masových demonstrací posledních týdnů, které požadují demisi premiéra a některé další kroky, zaznívá zpravidla kritika trojího druhu:

  • Požadavky demonstrantů nejsou legitimní, neboť znamenají snahu změnit výsledek voleb.
  • Organizátoři demonstrací by si měli založit politickou stranu, shánět pro ni podporu a nikoliv svolávat ty demonstrace.
  • Demonstrace nemají vůbec žádný význam, neboť je zřejmé, že jejich požadavky nebudou splněny.

Bod první se nezakládá na pravdě. Požadavek na odstoupení se týká pouze toho, aby předseda hnutí ANO opustil místo premiéra. Nežádají, aby hnutí ANO nebylo nadále součástí vlády a přestalo prosazovat svůj program. Nežádají ani to, aby Babiš přestal být poslancem či předsedou hnutí. Považují ale za nežádoucí, aby v čele vlády stála osoba obviněná z trestného činu důležitou institucí našeho státu. Nejedná se přitom o nějaký nedbalostní čin – tedy čin morálně nechtěný – ale o podvod, tedy čin chtěný.

Z pohledu demonstrantů existují tři důvody, proč by neměl setrvávat v jedné z nejvyšších ústavních funkcí České republiky.

Za prvé pozice premiéra je funkce, která je podle ústavy vrcholem výkonné moci, a jeho činnost – nebo nečinnost! – má velký dopad na občany. Obavy demonstrantů za situace, kdy vládu řídí člověk v jejich očích pokleslého či nepevného charakteru, jsou proto naprosto racionální.

Za druhé premiér je v zahraničí vnímán jako vrcholný představitel naší země. Vzhledem k našemu členství v Evropské unii jedná s představiteli ostatních členských zemí jako na běžícím pásu. Právě z těchto zemí přicházejí do společné pokladny peníze, ze kterých bylo podle obvinění podvodně financováno Čapí hnízdo. Jinými slovy – s evropskými politiky za nás jedná člověk, který je obviněn, že vědomě poškodil finanční zájmy jejich vlastních zemí. To rozhodně nepřispívá k pozitivnímu obrazu České republiky v jejich očích. I toho si jsou demonstranti zřejmě jasně vědomi.

Ve službách země, či vlastního prospěchu?

Za třetí je zde ještě jeden důvod. Netroufám si odhadnout, nakolik je v současnosti sdílen mými spoluobčany včetně těch, kteří chodí na demonstrace. Nicméně se odvažuji tvrdit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější