Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Protidrogová politika se má přesunout z Úřadu vlády na zdravotnictví. „Buď strašně utajená operace, nebo naprostý diletantismus“

Injekční stříkačky, které si klienti Sananimu chodí měnit do parku před pražským hlavním nádražím. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Injekční stříkačky, které si klienti Sananimu chodí měnit do parku před pražským hlavním nádražím. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky by se mohla od 1. ledna příštího roku přesunout pod ministerstvo zdravotnictví. Odborníci se ale obávají, že to ohrozí boj proti drogám, jehož úspěch v Česku podle nich tkví právě v tom, že za téma neodpovídá jeden resort.

Úterní jednání Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky probíhalo zcela standardně a zástupci resortů, nestátních organizací a další odborníci řešili hlavně financování.

Překvapení přišlo až krátce před závěrem setkání. Tehdy totiž jeden z účastníků položil národní koordinátorce pro protidrogovou politiku Jarmile Vedralové dotaz, co je pravdy na zvěstech, že by se celá agenda, kterou se rada zabývá, měla přesunout pod ministerstvo zdravotnictví.

„Paní Vedralová potvrdila, že je to pravda, že tento materiál vzniká a že se to má dít od 1. 1. 2020,“ popisuje jednání ředitel Asociace nestátních organizací Matěj Hollan. Informaci potvrdili i další tři účastníci setkání.

Podle nich poté následovala několikaminutová vzrušená diskuse. „Zástupci odborných společností a střešních organizací vyjádřili své zděšení a naprostý nesouhlas,“ popisuje Jiří Richter, výkonný ředitel organizace Sananim, která pomáhá drogově závislým.

„Jestli je to rada vlády,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější