Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Exprezident Kiska otevřeně o Ficovi, Čaputové, egu, stíhání, vraždách, alkoholu i daních. A o tom, co chce dělat jeho strana Pro lidi

Slovenský exprezident Andrej Kiska. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Slovenský exprezident Andrej Kiska. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska v diskusi slovenského Denníku N ve svůj první pracovní den mimo úřad otevřeně mluvil o expremiérovi Robertu Ficovi, o tom, že Slovensko má přijmout pár tisíc uprchlíků, a také, že registrovaná partnerství v programu své strany Pro lidi nechce.

Máme vás i nadále oslovovat pane prezidente, jak vám to podle protokolu náleží?

Každý mě může oslovovat, jak to cítí. Pro své přátele jsem Andrej, pro některé jsem pan Kiska, jde o mě jako o osobu, ne o oslovení. Je to jedno.

Američtí prezidenti mají zvyk, že nechají svému nástupci vždy něco na stole. Co jste nechal na stole prezidentce Čaputové?

Nechal jsem jí tam medailonek a věřím, že jí přinese štěstí. Vidíme, jak se do ní už opřel nejmenovaný předseda jedné politické strany. Doufám, že jí pomůže se přes problémy a útoky přenést.

O jaký medailonek jde?

Je tam Panna Maria, dostal jsem to od Svatého otce a to jsem jí tam nechal.

Vyhrál jste prezidentské volby se sloganem: srdce, rozum, charakter. Prezidentka Čaputová na to navázala a trochu to změnila na: srdce, rozum, ruce. Jak to chápete?

Paní prezidentka chtěla vyjádřit, že si to jde odmakat, poctivě zapracovat. Mluví o korupci, péči o seniory, proto je tam potřeba pořádně silné ruce.

Kromě oslovení prezident vám zůstala také limuzína a řidič. Poprvé se zároveň stalo, že prezident neodchází do důchodu, ale do mnohem aktivnější politiky. Vůči jiným předsedům stran, možná s výjimkou předsedy Směru, tak budete ve výhodě. Nemíníte se těchto výhod vzdát?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější