Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Horko, sucho, zatrollováno. Přejeme pěknou středu

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Středeční zprávy a pohromy vybral Ivan Adamovič.

O čem jsme psali

Demonstrace na pražské Letné se blíží, trollové přikládají pod kotel. Po internetu koluje celá řada lživých zpráv týkajících se spolku Milion chvilek pro demokracii. Je mu přičítána spolupráce s politickými stranami, odměny za účast na demonstraci, osobně je dehonestovaný i Mikuláš Minář. Jedním z nejaktivnějších je v tomto Jiří Ovčáček, který stihl do 15. 6. odeslat na 80 tweetů útočících na demonstrující.

Mostecký Chanov opět dějištěm kontroverze. Nejponičenější panelák je určen ke zbourání a rodinám, které v něm přežívají, bylo nabídnuto náhradní bydlení kontejnerového typu. Ne všichni obyvatelé jsou z toho nápadu nadšení a my se jim ani moc nedivíme.

Za 15–20 let budou mít senioři v Česku početní převahu. Je na to náš rozpočet připravený, nebo se řítíme do dluhové pasti? „Nějaké důchody budou,“ říkají opatrně odborníci a radí spořit na stáří, co to jde.

Česká vláda chce zastropovat počty žádostí cizinců o pracovní pobyt. Čísla se budou lišit podle států, dle návrhu se ale silně přivřely dveře zejména nekvalifikovaným pracovníkům z Vietnamu.

Příští rok by měl zasednout mezinárodní soudní tribunál kvůli sestřelenému malajsijskému letadlu nad ukrajinským územím. Dnes byla oficiálně zveřejněna čtyři jména lidí, kteří by měli být za vyslání smrtonosné rakety zodpovědní. Jedná se o tři Rusy a jednoho Ukrajince.

Floridské Orlando zalévá několikahodinový déšť a Američané stojí již druhým dnem frontu u vstupu na stadion, kde Donald Trump zahájí kampaň za znovuzvolení. Trump totiž dobře zná pravidlo, že kdo nevyhraje na Floridě, prezidentem se nestane. Naše reportérka Jana Ciglerová vše sleduje z první ruky.

Němečtí politici i veřejnost volají po tvrdším postupu proti pravicovému extremismu. Právě z těchto kruhů totiž možná pochází vrah liberálně orientovaného starosty města Kassel. Pravděpodobný vrah-recidivista byl zadržen policií.

Květen byl chladný, trollové se posmívali do šály zabalené protestující Gretě Thunbergové, ale grónský ledovec očividně taje. Odborníci hovoří o tom, že letošek možná překoná zatím největší tání ledovců z roku 2012.

Jan Moláček popisuje dvě tváře české politické debaty. Jedna zabředává do minulosti a konzervativních, ne-li až koloniálních hodnot. Příkladem budiž cestovní deník Václava Klause, kde si bývalý prezident postěžoval na etnicky nehomogenní posádku luxusní lodi, či kreativní užívání slova totalita v rozhovoru Jaroslava Kubery pro Deník N. Naopak do budoucnosti hledí nové osazenstvo pražského magistrátu, které přišlo s radikálním plánem na snížení emisí. Možná tu nakonec zůstane jediným zdrojem znečištění Kuberova věčná cigareta.

Do budoucnosti také hledí naše obsáhlá analýza, jak a kde budou využívány investice do „boje se suchem“. Ve hře jsou na jedné straně kompenzace zemědělcům za suchý rok, na druhé straně plánované zakládání nových vodních ploch, které slouží nejen k udržení vody v krajině, ale v případě přehrad i k získávání pitné vody pro případ, kdy vyschnou podpovrchové vodní zdroje.

Ve čtvrtek zahraje ve Foru Karlín americký hudební fenomén John Zorn a s ním také výkvět těch nejlepších muzikantů z hudebních klubů. Jestli neznáte Johna Zorna, saxofonistu a stroj na skladby, v tomto textu vám jej přiblížíme.

Přečetli jsme nový „černý“ román Miloše Urbana Kar a posuzujeme, kde se nachází na škále mezi brakem a vysokou literaturou.

 

Co se dočtete v zítřejším tištěném vydání?

– Byli jsme na zahajovací akci k nové prezidentské kampani Donalda Trumpa
– Poslanci ANO se v anketě Deníku N zastali svého předsedy v případě auditu Evropské komise
– Stát chce otevřít školy lidem bez pedagogického vzdělání

Titulní strana Deníku N 20. června 2019.

Co psali jinde

My se tu handrkujeme, jestli zrušit střídání zimního a letního času, zatímco Seveřané na to šli mnohem radikálněji. Obyvatelé norské rybářské vesnice Sommarøy, ležící za polárním kruhem, chtějí zrušit měření a vnímání času úplně. „Kvůli času máte pocit, že jste pořád v pasti,“ hovoří z nich severské hygge. Dočetli jsme se na Aktuálně.cz.

Server Manipulátoři.cz zveřejnil informaci o hoaxu šířícím se na sociálních sítích, který má očernit organizátora protivládních demonstrací Mikuláše Mináře. Tvrdí o něm například, že byl podezřelý z prodeje drog.

Firma Volkswagen musí Čechům zaplatit 553 milionů korun za aféru Dieselgate. Rozhodl o tom soud pro Prahu 8, informuje Seznam Zprávy.

Česko dostalo od Evropské komise pokárání, že nedělá dost pro životní prostředí a přechod na obnovitelné zdroje energie, píše iDnes.cz. Podíl obnovitelných zdrojů má do roku 2030 u nás stoupnout na 23 %. „Zatím si stojíme za naším cílem 20,8 procenta. Nevylučujeme, že ho můžeme ještě o něco zvednout, ale to budeme muset ještě důkladně probrat,“ reagoval včera pro MF Dnes na výtky Komise ministr průmyslu Karel Havlíček.

 

Kulturní tip: Faust zdarma

Foto: Ivan Adamovič, Deník N

Pokud se večer chystáte na procházku centrem Prahy, můžete se stavit na piazzettě Národního divadla. Probíhá tu totiž po celý večer i celou noc happening, kdy herci z Národního a jejich přátelé předčítají kompletního Goethova Fausta. Akce má v žertovném duchu uchlácholit ty, kterým vadí, že na jevišti je obsáhlý Faust vždy krácený. Akci fotograficky zachytil pohotový redaktor Deníku N, když šel do redakce připravit tento Notes.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější