Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Miloš Urban vystrojil krvavou pohřební hostinu za černý román

Obálka knihy.
Obálka knihy.

Nový román Miloše Urbana Kar začíná sebevědomě, ale kolísající úroveň poslední tvorby nakonec nenapravil.

Spisovatel Miloš Urban vyrůstal v Karlových Varech a svým posledním románem se do tohoto města vrací. Ideální četba před karlovarským filmovým festivalem, pakliže vás tento krvák neodradí do lázeňského města vůbec vyrazit. Spisovatel zde snad ještě víc než v jiných knihách rozehrává hru na autobiografičnost – protagonista je v mnohém podobný samotnému autorovi, což může neopatrné čtenáře svádět k závěru, že se skutečně jedná o autobiografii. Asi to je autorův nejosobnější román, ale stále jde o fikci.

Urban každopádně opisuje oblouk ke své první knize vydané pod vlastním jménem, Sedmikostelí. Série podivných vražd se tentokrát odehrává v Karlových Varech, ústřední postava, spisovatel Julián, je chce sice řešit, ale spíše je unášen okolnostmi. A objeví se tu dokonce obdoba motivu, kterým Sedmikostelí končí, totiž zakonzervovaná historická rezervace v centru města.

Přitažlivé a problematické na Urbanových knihách je, že se kultivovaným stylem pouští do námětů masové, až brakové literatury. U Karu to bije do očí. Tematicky je to téměř exploatační četba, kdy jsou vraždy předkládány poživačným způsobem k potěše autora i publika, s morbidními detaily.

Vřídelní zombie

Ve městě vypukne série případů, kdy dosud bezúhonný člověk znenáhla „zešílí“, napadne jiného, sežere mu část

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější