Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kvóty do Česka pustí pracovat 40 tisíc Ukrajinců ročně, Vietnamcům zavírají dveře

Ilustrační foto Foto: Adobe Stock
Ilustrační foto Foto: Adobe Stock

Česká vláda chce kvótami nastavit počty zaměstnanců z ciziny. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhuje, aby měly jednotlivé české zastupitelské úřady jasný roční strop počtu žádostí o podnikatelská víza a zaměstnanecké karty. Vláda si od tohoto kroku slibuje, že bude moci flexibilně reagovat na potřeby trhu práce, na kterém stále více chybí zaměstnanci.

Hamáčkův návrh počítá s tím, že zastupitelské úřady budou mít stanoveno, kolik žádostí o zaměstnaneckou kartu můžou přijmout. V návrhu, který ministr vnitra poslal do připomínkového řízení, je například pro zastoupení v ukrajinském Lvově vyhrazeno maximálně necelých 41 tisíc žádostí, v srbském Bělehradě může o dlouhodobou práci v Česku žádat 2200 lidí.

„Maximální počty žádostí tak budou určeny konkrétním celým číslem nebo bude počet žádostí pro konkrétní zastupitelský úřad vládou roven nekonečnu, a bude proto neomezený,“ píše se v návrhu, který do vlády předložil Hamáček. Plyne z něj, že vláda cílí zejména na kvalifikované zaměstnance. „Počty nastavené v návrhu nařízení vycházejí ze současné praxe a projektů ekonomické migrace (např. Režim Ukrajina), které pilotně fungují již od roku 2012,“ uvedl pro Deník N ministr vnitra.

Strop pro podávání žádostí o zaměstnaneckou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější