Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

John Zorn se spolupracovníky v Karlíně předvedou několikahodinové tvoření hudebních světů

John Zorn osobně. Foto: Scott Irvine
John Zorn osobně. Foto: Scott Irvine

Hudební avantgarda má bezpočet podob a unese pravděpodobně cokoli. Málokoho proto mohou překvapit detaily aktuálního turné Bagatelles Marathon jedné z ústředních postav soudobé hudební moderny Johna Zorna. Během jediného večera se na pódiu vystřídá čtrnáct účinkujících – souborů, sólistů i jednorázových spojení –, z nichž řada patří mezi nejvěhlasnější jména oboru. České publikum se bude moci se živým provedením projektu seznámit tento čtvrtek v pražském Fóru Karlín.

Předním jménem současné hudební avantgardy činí Johna Zorna hned několik aspektů jeho tvorby. Prvním je sotva uvěřitelný, neustále se rozrůstající žánrový rozsah. Saxofonista a producent přispěl jako autor, interpret i „duchovní otec“ na stovky nahrávek od hudby pro divadelní představení a filmy přes „divný“ pop, rock, dub, ambient, free jazzové improvizace hluboce zakořeněné v etnické hudbě až po extrémní hard core. Jeho projekt Painkiller například nebyl ničím jiným než autorskou spoluprací se členy tehdy velmi populárních Napalm Death. Standardně však po jeho boku může nalézt hudebníky, kteří k americké avantgardě patří po několik desetiletí stejně nerozlučně jako Zorn sám, ať už je to Bill Laswell, nebo Mike Patton z Faith No More.

Postihnout Zornovo dílo v plném rozsahu je úkolem nadlidským, a to nejen pro řečené přeskakování mezi žánry. Každý rok vyjde alespoň deset nahrávek, na nichž se saxofonista podílel jako autor nebo interpret, mnoha dalším stál nad kolébkou jako producent a ještě další zastřešil svým vydavatelstvím Tzadik.

Nic než práce

Jeho katalog, včetně obdobně šíleného přeřazování mezi styly po ose „klezmer – free jazz – metal – moderní vážná hudba“ patří k pilířům soudobé hudební moderny. Stejně zásadní přínos má pro americkou muzikantskou komunitu klub The Stone, azyl na Manhattanu, v němž se zrodila i mnohá spojení, jež jsou součástí aktuálního turné.

Uchopit tuto sotva uvěřitelnou produktivitu pomáhá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější