Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dejte mi ještě šanci, upřímně se omlouvám, prosí Lamová Hongkong. Extradiční zákon nestáhne

Carrie Lamová. Foto: Tyrone Siu, Reuters
Carrie Lamová. Foto: Tyrone Siu, Reuters

Protestující dnes dali vládě ultimátum: Stáhněte extradiční zákon, nebo protesty ještě zesílí. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová si posypala hlavu popelem, ale zákon zůstává ve hře.

Na řečnickém pultíku, kde Lamová pronášela svoji řeč, stály už před jejím příchodem připravené kapesníky, všímá si hongkongský deník South China Morning Post.

Třetina obyvatel v ulicích

Předsedkyně výkonné rady nastoupila před kamery se zkroušeným výrazem ve tváři. „Chápu, jak se lidé cítí,“ řekla s tím, že v uplynulých dvou týdnech viděla v ulicích Hongkongu protestovat mnoho obyvatel – včetně rodičů, mladých lidí i těch, kteří v minulosti spíše mlčeli a veřejných projevů se stranili.

Za poslední dny je to už potřetí, co se Lamová snaží zachránit situaci a pod tlakem krize kolem návrhu extradičního zákona couvá. Předvčerejšího protestního pochodu se podle odhadů zúčastnily asi dva miliony lidí. Což znamená dvakrát víc než předchozí neděli a při sedmimilionové populaci zároveň i to, že spornému zákonu se v ulicích veřejně postavila téměř třetina obyvatel.

Carrie Lamová se prý poučila a „pochopila, že musí jednat lépe“. „Pořád jsem oddaná své práci a budu pracovat ještě tvrději. Doufám, že si dokážu zajistit podporu od veřejnosti.“

Ultimátum vládě

Odpůrci extradičního zákona dnes ráno dali vládě Lamové ultimátum. To se šíří po zašifrované mobilní aplikaci Telegram, kde protestující v obavách z úniku dat sdílejí informace a koordinují se. Mezi požadavky, jež ultimátum obsahuje, je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Hongkong

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější