Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spojení s politiky nebo divné finance. Dezinformátoři se před nedělní Letnou soustředí na Milion chvilek

Lidé žádají demisi. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Lidé žádají demisi. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Probíhající protesty neaktivizovaly „pouze“ desítky tisíc lidí, kteří se jich účastní. Velmi aktivně si proti pořadatelům ze spolku Milion chvilek začala počínat také česká dezinformační scéna. Proti demonstrantům vyrazila na sociálních sítích i v řetězových mailech.

V neděli by se na pražské Letné měla uskutečnit velká demonstrace proti předsedovi vlády Andreji Babišovi a také ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Organizátoři ze spolku Milion chvilek v čele s Mikulášem Minářem veřejně slibují největší akci od listopadu 1989. Na blížící se protesty reagují politici, chystají se na ně média, nezahálí ovšem ani domácí dezinformační scéna. V ekosystému řetězových mailů, které zaplavují dnes a denně desítky tisíc schránek, probíhá výrazná dělostřelecká příprava.

Za poslední týden se českými maily prohnaly už čtyři zprávy o Milionu chvilek. Útočí z obvyklých pozic: kvůli penězům, „tajemnému pozadí“ nebo také na média. Jedna ze zpráv přímo píše, že se organizátoři spojili s politickými stranami a také dalšími veřejně činnými osobami. Tyto řetězové zprávy sbírají „čeští elfové“, skupina bojující proti dezinformacím.

„Čestným členem hnutí je prof. Drahoš, neúspěšný kandidát na prezidenta. Postupně se zapojily i další tzv. demokratické strany (ODS, KDU-ČSL a STAN) a některé významné osobnosti jako např. generální ředitel ČT, prezident NKÚ, odvolaný ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt,“ tvrdí jeden z řetězových mailů.

Jiří Drahoš přitom nemá se spolkem Milion chvilek nic společného. Deníku N to potvrdil Mikuláš Minář. „Pan Drahoš není členem našeho spolku a nemáme s ním vůbec nic společného,“ uvedl Minář. „To je úplný nesmysl. Já jsem se s nikým z nich v životě neviděl, nikdy jsme s nimi nejednali,“ doplňuje Minář na dotaz, zda nějak do protestů zapojili i zmíněné osobnosti.

Minářovi a spol. je také vytýkáno, že se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Protivládní protesty

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější