Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Generálku i manažerky máme, smlouva řeší problémy, které u nás nejsou.“ Babiš slíbil prosadit Istanbulskou úmluvu, část ANO se postavila proti

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: ČTK
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: ČTK

Část poslaneckého klubu ANO se staví proti Istanbulské úmluvě, přestože její schválení veřejně slíbil předseda hnutí Andrej Babiš. Ratifikaci dokumentu, který má chránit ženy či děti před násilím, prosazuje i hnutím ANO nominovaný ministr spravedlnosti.

Na odmítavé názory v klubu ANO ukázalo úterní jednání petičního výboru, kde proti úmluvě vystoupili poslanci Patrik Nacher a Aleš Juchelka. Anketa, kterou Deník N uskutečnil mezi jejich spolustraníky, ale ukázala, že jejich postoj není ve vládním hnutí zdaleka ojedinělý.

„Poprvé jsme se o tom takto bavili na nějakém veřejném slyšení a pochopil jsem, že celá řada z nás má na to jiný názor,“ říká pro Deník N Nacher. On sám má proti úmluvě několik výhrad.

„Myslím, že se tady pracuje demagogicky a začíná se dělat pro mě nepřijatelná zkratka, že kdo nepodporuje ratifikaci úmluvy, tak schvaluje násilí. A takhle to není. I ti, co jsou proti, samozřejmě s násilím na ženách, dětech nebo starších nesouhlasí. Nevím, proč bychom ale pod zástěrkou tohoto boje měli přijímat nějakou úmluvu, která pak hovoří úplně o něčem jiném,“ popisuje poslanec. „Bude se to řešit na klubu, skutečné počty a názory kolegů nevím,“ dodává.

To, že poslanecký klub vládního hnutí o úmluvě ještě nemluvil, říká i Juchelka: „V rámci klubu jsme se o tom ještě nebavili, ale určitě se to bude probírat před hlasováním v lednu nebo únoru.“

Pnutí ve straně zaznamenala i zastánkyně úmluvy Radka Maxová. „Eviduji, že určití kolegové mají problém. Netroufám si ale říct, jestli jsou dva tři nebo jich bude deset. Do detailů jsme ratifikaci ještě neprobírali, protože to nebyla aktuální otázka,“ vysvětluje. Připouští, že diskuse v rámci klubu nemusí být úplně jednoduchá.

Deník N oslovil drtivou většinu ze 78 členů klubu ANO

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Istanbulská úmluva

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější