Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lékový ústav zesměšňoval tazatele na Twitteru. Byl to experiment, nenecháme si nadávat, hájí se mluvčí

Některé příspěvky Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Foto: Twitter
Některé příspěvky Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Foto: Twitter

Během víkendu zaujala pozornost uživatelů Twitteru neobvyklá komunikace Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Na otázky týkající se provozu eReceptu se uživatelé dočkali zlehčování a zesměšňování. Mluvčí instituce Barbora Peterová uvedla, že to sice bylo nestandardní, nicméně sociální sítě to podle ní unesou. Ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi se však taková komunikace úřadu nelíbí a chce ji řešit.

Komunikace začala dotazem lékárnice Heleny Slámové, co má dělat v případě, že si zákazník přijde vyzvednout lék na eRecept a vypadne zrovna proud. „Stále neexistuje fungující legální možnost, jak pacientovi vydat lék? Jak mám, prosím, řešit výdej antibiotik pro plačící dítě s horečkou v takové situaci? Že to má máma zkusit později? Není zajištěna základní zdravotní péče,“ ptá se dále Slámová.

Na to jí SÚKL odpověděl, že z jejich strany k výpadkům nedošlo a řešení představuje mobilní aplikace pro lékárníky. Když se uživatelé ptali dále, co dělat v případě, že vypadne i mobilní síť nebo se lékárníkům vybije telefon, dočkali se odpovědi: „Samozřejmě disponujeme nabíječkami na veškeré typy mobilních telefonů, které bezplatně zapůjčujeme, a za všechno včetně sklerózy, že si někdo zapomene nabít mobil, jsme zodpovědní.“

Poté se začali lidé instituce ptát, jestli jí nepřipadá tento druh komunikace nestandardní a jestli by tedy ústav nemohl začít přemýšlet o offline režimu.

V pondělí ústav oznámil, že během víkendu zkoušel experiment, tedy nastavit uživatelům sociálních sítí pomyslné zrcadlo. „Jednoduše jsme chtěli, aby všichni viděli, jak nepříjemné je, když je někdo asertivní, ironický, a že je těžké nechat si to líbit a jen s úsměvem děkovat za dotazy,“ uvedla instituce.

„Uznávám, že jsme to trochu zlehčili,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější