Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vondráček: S demonstranty se nedá bavit. Důvody protestů vůbec neodpovídají skutečnosti

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Situace ve společnosti se zostřuje, říká v rozhovoru pro Deník N předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Politici i společnost by se proto měli snažit situaci uklidnit. Vondráček však zároveň zastává názor, že s demonstranty se bavit nedá. Premiér Andrej Babiš je podle Vondráčka maximálně v latentním a čistě hypotetickém střetu zájmů. Řešením celého problému s Agrofertem by podle něj bylo, pokud by se unijní dotace zrušily.

V květnu jste v souvislosti se změnami jednacího řádu Aktuálně.cz řekl, že premiér Andrej Babiš nemá motivaci chodit do Sněmovny, protože ho tam opozice uráží. Neměl s tím počítat při vstupu do politiky?

Mám intenzivní pocit, že názorový střet a polarizace se zostřují. Je to horší a horší.

Ze strany opozice?

Ne, z obou stran. A nebudeme teď řešit, jestli bylo dřív vejce, nebo slepice. V roce 2013 to rozhodně ještě nebylo tak na hraně jako teď.

V čem na hraně?

Stalo se mi kolikrát, že mě lidé slovně napadli, naštěstí ne fyzicky jako nedávno mé kolegy.

Nemá s tím politik při vstupu do vyšší politiky počítat?

Politici i celá občanská společnost by měli dělat něco pro to, aby se to nestalo. Je jedno z jaké strany. Do České republiky při našich demokratických tradicích nepatří, aby se lidé napadali na ulicích. Snažím se být ten, kdo vede dialog a chce se domluvit.

Nemůže to, že na vás ti lidé pokřikují, být třeba tím, že mají pocit, že je nikdo nevyslyší? Pan premiér se třeba odmítl sejít s demonstranty či zástupci Milionu chvilek.

Demonstrace jsou z důvodů, které vůbec neodpovídají skutečnosti. A říkám to diplomatickým jazykem.

To je váš názor. Ale desítky tisíc lidí jsou naštvané, protestují. Není tedy na premiérovi či na někom z vládního hnutí, aby tam vystoupil a vysvětlil jim, jak to podle něj je?

Jsem kdykoli schopen se bavit na věcné téma. Dlouhodobě se připravuje novela zákona o státním zastupitelství, materiál je kompletní. A byl by kompletní bez ohledu na demonstrace, protože se na něm pracovalo i za jiných ministrů. Nejlepší odpovědí na situaci je, že se zákon přijme. To, co je nachystané, má šanci na úspěch.

Můžete zástupce Milionu chvilek přijmout ve své kanceláři nebo to může udělat pan premiér. On nemusí jít na náměstí a vystoupit tam. Může s nimi jít na kafe.

Poslechl jsem si nějaké argumenty a v podstatě na to nemám odpověď. To jsou emoce a já opravdu necítím zájem o dialog.

Kněžínkův konec? Prostě to tak vyšlo

Jedním z hlavních požadavků je, aby odstoupila ministryně spravedlnosti Marie Benešová, respektive aby byl lépe vysvětlen odchod jejího předchůdce Jana Kněžínka. Vy s tím nesouhlasíte?

Jak už to chcete lépe vysvětlit, když vám pan Kněžínek řekne, že se rozhodl skončit?

Ale poté naznačil, že ze strany pana premiéra cítil nespokojenost.

Považuji to za hluboké podceňování hnutí ANO, jestli si fakt myslíte, že bychom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Rozhovory

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější