Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Železo z nebes. Těžba na asteroidech se může vyplácet

Kresba znázorňující představu o chystané misi k asteroidu Psyché 16. Má odletět roku 2022. Foto: NASA
Kresba znázorňující představu o chystané misi k asteroidu Psyché 16. Má odletět roku 2022. Foto: NASA

Planeta Země není na kovy vůbec chudá. Železo, nikl, zlato, platina… toho všeho jsme při vytváření Sluneční soustavy dostali přiděleno dost. Jediná potíž je v tom, že valná většina tohoto přírodního bohatství se nachází příliš hluboko pod našima nohama.

Obrovské zásoby kovů jsou v zemském plášti a hlavně v jádře, rozpáleném do bílého žáru. Tedy zcela mimo dosah lidstva. V zemské kůře, jediné nám technicky dostupné části planety, je kovů poměrně málo, a jsou tedy drahé. Za jeden kilogram stříbra dnes zaplatíte přes deset tisíc korun, totéž množství platiny vyjde zhruba na 600 000 Kč. I železo je dost cenné na to, aby se vyplatilo jej recyklovat.

Existuje však ještě jeden možný zdroj prvků, kterých se nám nedostává, a ten máme nad hlavami. Jsou to asteroidy, bludičky sluneční soustavy. Většina jich je kamenná, ale některé z nich obsahují velké množství kovů. I v případě menších těles by šlo o miliony tun cenných surovin.

A pak jsou tu objekty jako 16 Psyché, jedna z vlajkových lodí pásu planetek nacházejícího se mezi Marsem a Jupiterem. Tento dvousetkilometrový asteroid vykazuje natolik zvláštní fyzikální vlastnosti, že se astronomové domnívají, že se z železa a niklu skládá celý. Dvacet dva trilionů kilogramů (trilion je v češtině deset na osmnáctou, pozn. red.) kvalitního kovu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější