Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vadí mi svaté nadšení pro nesmysly. Dnešní extrém může být zítra normou, hájí Kubera svá slova o ekologické totalitě

Předseda Senátu Jaroslav Kubera. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda Senátu Jaroslav Kubera. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Předseda Senátu Jaroslav Kubera sklidil od části veřejnosti kritiku za svůj projev při pietním aktu v Terezíně, při němž varoval, že totalita je v současnosti zahalována do slov jako „ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus“. Před podobným problémem varoval také k výročí „Vítězného února“. V rozhovoru pro Deník N říká, že si za svými slovy stojí, prý byla špatně pochopena.

Hrozí Česku nová totalita?

Tahle otázka zazněla už po mém projevu v Nerudovce k výročí „Vítězného února“. Starší generace má totalitu spojenou s nacismem nebo komunismem. Když o ní slyší v jiné souvislosti, rozdělují Totalitu a totalitu. Já vnímám, že v nové totalitě nejsou miliony mrtvých, ale je stejně nebezpečná.

V čem?

Já se strašně bojím hysterie, která se odehrává ve světě. Stává se, že někdo něco vykřikne, lidé se toho chytnou a stane se z toho světová modla. Ať je to #MeToo, elektromobilita nebo globální oteplování. Objeví se vždy nějaké svaté nadšení pro určitou věc. Lidé, co četli můj projev celý, si rozhodně nemyslí, že by to působilo zvláštně. Vyvolalo to neuvěřitelnou vlnu solidarity. Lidé mi psali a nepotřebovali vysvětlovat, protože si můj projev přečetli celý.

Já jsem ho také četl celý.

Tak vám musí být jasné, o čem je. Já chápu námitku, že možná nepatří na tryznu, ale já si naopak myslím, že se na to musí upozorňovat právě tam. Nedávno jsem dával rozhovor Hospodářským novinám a novinářky se mě ptaly, jestli se nezaštiťuji extrémními příklady. Třeba tím, že vegani rozbíjejí výlohy ve Francii. Ony argumentovaly, že je to extrém. Já říkám, že je to extrém, ale jen zatím. Zítra může být z extrému norma.

Dnes se stává normou, že ten, kdo zpochybňuje, zdali jsme schopni rozhodnout, jestli teplota planety stoupne o dva stupně nebo o jeden a půl, je ostrakizován. Já nezpochybňuji, že dochází ke klimatickým změnám. Miliony let dochází ke změnám ve vesmíru.

Debata je o tom, jaký vliv na to má člověk.

Ano, to je správná debata. Já souhlasím, že vliv zde je. Vůbec se nechováme hezky k planetě, ale ve skutečnosti naše chování nemá na přírodu zásadní vliv, protože jsme příliš malí na to, abychom ji mohli ovlivnit. Řeknu to na jiném příkladu – jaderné válce. Existuje názor, že po jaderné válce by tady nezůstal kámen na kameni. To samozřejmě není pravda.

Odborná veřejnost poukazuje na to, že vliv člověka na klima je naopak zásadní. Což je také důvod, proč mladí lidé protestují. Opírají se o vědecké závěry. Vy jejich postoje zlehčujete, když je označujete za totalitní.

Ty debaty jsou legitimní. Ale jsme ve stadiu, kdy se v nich řídíme větou: „Kdo nejde s námi, jde proti nám.“ Dá se to ale také říci jinak. Já říkám, že tito novodobí kádrováci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější