Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš přijel na ČVUT, chce řešit odvolaného profesora. Rektor: Na konci kampaně je to nešťastné

CIIRC Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Babiš Petráček
CIIRC Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Babiš Petráček

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nečekaně vložil do sporu kolem odvolaného ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Vladimíra Maříka. Předseda vlády se ve čtvrtek ráno přímo na vysoké škole setkal s členy akademického senátu ČVUT, aby s nimi o situaci mluvil. „Pan rektor svým rozhodnutím destabilizoval ústav, proto se teď jdu na senát zeptat na řešení,” řekl před setkáním v pražských Dejvicích Babiš.

„Je ohrožena investice vlády. Hrozí ztráta důvěry, škody. Chci na vás apelovat, abyste přinutili pana rektora tenhle problém vyřešit. Mně se to nepovedlo, napsal jsem několik dopisů,” řekl zástupcům školy premiér, který odmítá, že by jeho návštěva byla zásahem do akademických svobod. „Tak pokud to pan rektor není s to jinak vyřešit, tak není jiné zbytí,” řekl.

Poslední z dopisů poslal teprve před dvěma dny a narychlo v něm ohlašoval svou návštěvu. „Se znepokojením pozoruji dění na ČVUT, které vnímám jako potencionální ohrožení fungování tohoto ústavu a tím i celé investice,“ napsal Babiš v dopisu, který adresoval senátu v úterý.

Podle premiéra prokazatelně vzrůstá i nervozita mezi průmyslovými partnery projektu, v Hospodářské komoře nebo ve Svazu průmyslu a dopravy. „Jsem přesvědčen, že dalším pokračováním interních sporů by mohly nastat vážné škody v podobě znehodnocení miliardové investice vlády ČR,“ stojí v dopisu.
V souvislosti s premiérovým výjezdem na akademickou půdu panovaly mezi členy akademického senátu už před setkáním obavy z Babišova zásahu do akademické samosprávy.

Premiér Babiš na jednání na ČVUT

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček ho ještě ve středu večer v SMS konverzaci s Deníkem N označil za „zcela nestandardní“. „Nepovažuji návštěvu v závěru volební kampaně za šťastné řešení. Není zřejmá ani náplň návštěvy. Rádi pana premiéra vyslechneme, ale řešení svých otázek máme ve svých rukou a musíme se držet naší akademické nezávislosti a svobod.“

Jiní členové ale ještě před setkáním vyjádřili naděje, že bude věcné, klidné a vyjasní premiérovy otázky. „Pokud chce pan premiér zklidnit situaci, pak jeho návštěvu vítám. V opačném případě by se jednalo o zásah do akademické samosprávy,“ řekl pro ND člen senátu Michal Farník.

Premiér už ve zmiňovaném dopisu popřel, že by chtěl jakkoliv zasahovat do svobody univerzity. „Nechci se ani v nejmenším dotknout principu akademické svobody. Na druhou stranu ke svobodě a nezávislosti patří i odpovědnost,“ uvedl.

Vladimíra Maříka odvolal rektor Petráček z funkce letos v červnu. Jako důvod uvedl konfliktní chování ředitele ústavu. Mařík to označil za záminku.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Andrej Babiš

Spor kolem institutu robotiky na ČVUT

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější