Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slíbené peníze na sociální služby potečou mnoho měsíců a jen někam. Náš příjem je nula a je strašně pozdě, zní z krajů

Ze slíbených 2,5 miliardy na dofinancování sociálních služeb budou mít kraje v srpnu k dispozici miliardu. Zbývající prostředky mají čerpat z Evropské unie, ty se ale dají použít na individuální projekty a jejich získání potrvá v lepším případě několik měsíců. Část opozice chce proto v úterý ve Sněmovně problém řešit. Ministerstva financí a práce ale uklidňují: peníze budou, a to brzy.

Krajům letos chybí na dofinancování sociálních služeb zhruba dvě miliardy korun. Velký podíl na tom má nařízené zvýšení mezd, se kterým původní rozpočty nepočítaly.

Kvůli chybějícím penězům se přela i vláda. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se bránila rekordními výdaji na sociální služby a potřebou hledat peníze i jinde, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zase tím, že její resort další mandatorní výdaje nemůže uvolnit.

Minulý týden ale obě ministryně za doprovodu šéfky Asociace krajů Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) oznámily, že peníze budou. Miliardu dá – tedy pokud to v pondělí schválí – vláda, polovinu ministerstvo práce a polovinu resort financí. Zbytek půjde z evropských peněz.

„Nad rámec této miliardy se mi podařilo relokovat 1,5 miliardy korun na takzvané individuální projekty z evropských zdrojů. Celkově obdrží kraje 2,5 miliardy korun,“ vypočítala Maláčová. Sama Maláčová shodu s vládní kolegyní Schillerovou označila za „výbornou zprávu pro všechny občany naší země“.

Na pracovníky domovů důchodců se nedostane

Ne všichni její nadšení sdílí. Zástupci krajů si stěžují, že budou mít problémy slíbené peníze čerpat. „Je to jenom na vybrané služby sociální prevence a je to na období do června 2022. Rozhodně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější