Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Exnovinář Přibil vydal „výbušnou výpověď“ o Čapím hnízdě, řeší ji poslanci. Ani jsme s ním nemluvili, tvrdí citovaní policisté

Farma Čapí hnízdo. Foto: ČTK
Farma Čapí hnízdo. Foto: ČTK

Bývalý novinář Marek Přibil musel skončit v MF Dnes poté, co byla před rokem a půl zveřejněna nahrávka, na níž se domlouvá s tehdejším vlastníkem listu Andrejem Babišem na vydání článků očerňujících ČSSD. Nyní je Přibil opět středem pozornosti. Poslanci i policie řeší jeho úterní článek, podle nějž čtyři „vyšetřovatelé“ obvinili bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) z ovlivňování kauzy Čapí hnízdo. Deník N ale zjistil, že nejméně dva policisté, kteří v článku vystupují, s Přibilem buď vůbec nemluvili, nebo s ním hovořili před lety na jiné téma. Podobná obvinění podle svých slov nikdy nevznesli.

Přibilův úterní článek nazvaný Výbušná výpověď: Čtveřice vyšetřovatelů promluvila vzbudil na sociálních sítích ohlas. Text cituje údajné tvrzení čtyř policistů, že kauza Čapí hnízdo – v níž čelí obvinění i premiér Andrej Babiš – vznikla na příkaz bývalého ministra vnitra Chovance (ČSSD), který prý spolu s bývalým policejním prezidentem Tomášem Tuhým ovlivňoval vyšetřovatele kauzy Pavla Nevtípila. Vyšel ve stejnou dobu jako shrnutí ke kauze Čapí hnízdo na iRozhlasu.

Text na svém facebookovém profilu sdílel i poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM), na jehož žádost ve středu o obsahu článku jednal bezpečnostní výbor a konfrontoval s ním přítomného ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1155942981236226&id=221021091395091

Členové výboru sice žádné usnesení nepřijali, článkem se ale bude zabývat policie a zřejmě i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Té chce dát podnět přímo exministr a člen výboru Chovanec. „Zaráží mě, kde policisté, kteří danou věc nevyšetřují, tyto informace vzali,“ řekl. Mělo by se podle něj ověřit, kdo do spisu nahlížel. „Nechci ty čtyři lidi šikanovat, vůbec ne, ale je potřeba tyto otázky zodpovědět,“ dodal Chovanec.

Ondráčka zklamalo, že výbor nepřijal žádné usnesení, záležitost podle něj nikdo nechce řešit. „Je to stav, který někomu vyhovuje, a ptejme se, komu vyhovuje,“ řekl Ondráček Deníku N. Chtěl prý řešit především úniky ze spisů a Přibilův článek pro něj byl posledním impulzem.

Hamáček na výboru poslancům oznámil, že už se článkem zveřejněným na Přibilově webu ppmagazin.com zabývá policie. „Policisté tam hovoří o informacích, k nimž by pravděpodobně neměli mít přístup. Článek vzbuzuje celou řadu otázek, takže je logické, že se jím výbor zabýval. Vím o něm od včerejška. Podle mých informací policie prověřuje veškeré okolnosti a velmi pravděpodobně to skončí podáním na generální inspekci, která by měla vyšetřovat veškeré informace s tím spojené,“ sdělil Hamáček.

Vrchní státní zastupitelství Deníku N sdělilo, že se nebude vyjadřovat k všeobecně neuznávaným médiím.

Policisté: S Přibilem jsme nemluvili

Jenže problém, který politici, policie i inspekce řeší, zřejmě vůbec neexistuje. Dva ze čtyř policistů, které článek cituje, se od Přibilova textu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější