Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nejsme prasata, abychom šli bydlet do kontejneru.“ V Mostě chtějí Romy přestěhovat do čunkodomků

Jan Chromý bydlí na sídlišti Chanov už dvacet let v panelovém domě číslo tři. Teď má jít jeho domov k zemi a hrozí, že jej nahradí bydlení z kontejnerů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jan Chromý bydlí na sídlišti Chanov už dvacet let v panelovém domě číslo tři. Teď má jít jeho domov k zemi a hrozí, že jej nahradí bydlení z kontejnerů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Panelák číslo tři na mosteckém sídlišti Chanov se rozpadá. Zatím ještě stojí, devíti posledním rodinám, které jej obývají, ale hrozí, že do pár měsíců budou muset pryč. Alternativa, kterou jim chce město nabídnout, jsou kontejnerové ubikace. Ne všichni ale souhlasí.

Jan Chromý obývá dva velice odlišné světy. Ten první se nachází za dveřmi jeho bytu a je plný vzorovaných tapet, fotek vnoučat a je vypucovaný dočista, i když se žádná návštěva nečeká.

Do druhého světa pětašedesátiletý muž vejde, jen co vykročí ze dveří ven. Barevné tapety nahradí odřené zdi, vybydlený sousední byt zapečetily betonové tvárnice a ten další byl ještě donedávna spontánní skládkou odpadu.

Po částečném vyklizení je z něj dnes volně přístupné místo k posezení. Panelák číslo tři dnes nemá vchodové dveře ani většinu zábradlí, jeden z jeho vchodů je zcela neobydlený a v tom druhém nahradily většinu rodin krysy.

Už za několik měsíců může být tohle všechno pryč. Trojka půjde k zemi a místo ní zůstane pouze nerovná plocha zarostlá trávou a možná kus chodníku nebo betonu jako vzpomínka pro pamětníky – tak jak se to v Chanově v posledních letech stalo už třikrát.

Takový je alespoň předběžný plán majitele paneláku, města Most, podle kterého je osmipatrový, z velké části vybydlený dům už neopravitelný. Devět rodin, které jej ještě obývají, by se tak v blízké budoucnosti mělo stěhovat. A jako jejich nejpravděpodobnější bydliště se v tuhle chvíli jeví dům složený z obytných kontejnerů.

Už se těší na předzahrádky, tvrdí náměstkyně

Tři a půl kilometrů na západ od „trojky“ má kancelář Markéta Stará (hnutí ProMOST). O tom, co se děje v Chanově, má jako náměstkyně primátora mimo jiné pro sociální oblast přehled.

„Jenom tento měsíc zmizely další tři byty. Zdevastovali je,“ stěžuje si na složitou situaci městského bytového fondu v Chanově. Tento povzdech je důležitý, zachycuje totiž část

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Romové

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější