Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Velmi dobře vím, jaké to je, když člověk něčemu vůbec nerozumí

Petr Koubský na konferenci New Media Inspiration 2018. Foto: Kateřina Andělová
Petr Koubský na konferenci New Media Inspiration 2018. Foto: Kateřina Andělová

Petr Koubský vede v Deníku N rubriku Věda a technika, ve které pravidelně přibližuje odborná témata populární formou. Jeho články patří k nejoblíbenějším textům Deníku N, a tak jsme se rozhodli připravit z nich originální knihu „Věda podle abecedy“, která vyjde již na podzim.

Crowdfunding nových knih Deníku N můžete podpořit až do 18. června. Společně s knihami v něm nabízíme mimořádně zvýhodněnou nabídkou předplatného Deníku N. Na vydání si ještě několik měsíců počkáme, už teď je ale jasné, že bude o co stát. „Věda podle abecedy je o věcech, o nichž přemýšlím dlouhodobě – o některých z nich půl života. Nejsem vědec, nesnažím se ty pojmy změnit či prohloubit. Přemýšlím, jak je co nejlépe vysvětlit,“ říká Petr Koubský.

Přitahovala vás technika už od dětství?

Vůbec ne, o techniku jsem se začal zajímat až nedobrovolně, když mě nevzali na vysokou školu, po které jsem toužil, a místo toho jsem začal studovat průmyslovou chemii. Předsevzal jsem si, že mě to tam nebude bavit, ale musel jsem to rozhodnutí pod tlakem okolností revidovat. Ostatně jako mnohá jiná…

Kdy jste o vědě začal psát?

Psaním se živím od roku 1990, kdy jsem spoluzakládal jeden počítačový časopis. Počítačové technologie jsou ovšem jedna věc, věda věc druhá. O přírodních vědách píšu systematicky vlastně až od loňského roku, kdy jsem se stal redaktorem Deníku N.

Co se vám osvědčuje v komunikaci s laickým publikem?

Nejspíš to, že jsem taky laik, a tudíž velmi dobře vím, jaké to je, když člověk něčemu vůbec nerozumí.

Jaké obory bývají z hlediska přiblížení čtenářům největším oříškem?

Přírodní vědy mají obecně špatnou pověst co do srozumitelnosti. Když někomu řeknu, čím se profesně zabývám, velice často dostanu odpověď: „Matematika a fyzika, z toho na mě vždycky šla hrůza.“ Oříškem není vysvětlovat, popularizovat, to mi připadá poměrně snadné a velice zábavné. Oříškem je lámat předsudky. Přimět čtenáře, aby se vůbec chtěl dozvědět víc nejen o matematice a fyzice, ale také o chemii, biologii, astronomii… Hodně lidem znechutila přírodní vědy škola. Jsou rádi, že od nich mají pokoj. Je to velká škoda, protože když nerozumíte základům přírodních věd, nerozumíte světu.

 

Máte nějaký spisovatelský sen, ať už z hlediska tématu, či formy?

Pořád jsem se úplně nezřekl přání napsat nějakou prózu. Ale držím se zpátky, protože knih je na světě příliš mnoho a člověk by neměl jejich počet zvyšovat, když si není opravdu jist, že to stojí za to. Což nejsem.

U jakých písmen vaší vědecké abecedy očekáváte největší tlačenici?

Čekal jsem, že nejvíc pojmů k vysvětlení se nahromadí u písmen I a E, protože jimi začíná mnoho vědeckých termínů. Kupodivu je obě předběhlo písmeno L.

Můžou se čtenáři v knize těšit i na něco dalšího, co v Deníku N zatím nevyšlo?

Žádný z mých článků z Deníku N se v knize neobjeví v plném znění. Použil jsem z nich některé pasáže a napsal mnoho nových. Materiálu, který si čtenáři zatím nikde přečíst nemohli, je ve Vědě podle abecedy víc než polovina. Nevím, jestli jste někdy někdo psali slovník. Já ne, a tak jsem si napřed neuvědomil, že ve výkladu hesel se mi začnou nevyhnutelně vyskytovat nová hesla, která bude taky potřeba vysvětlit… Pak je to už jen otázka síly vůle. Kdyby byl člověk ke slovníku až příliš shovívavý, nikdy by ho nedopsal. Připadá mi, že právě to slovníky po nás chtějí. Ale třeba je to jen halucinační myšlenka, které se zbavím odevzdáním rukopisu.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější