Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kreml mění taktiku. Své dezinformace nechává „vyprat“ domácími zdroji, které o tom mnohdy ani nevědí

„Praní informací“ patří k nástrojům Kremlu již od dob sovětské KGB. Foto: Fotolia
„Praní informací“ patří k nástrojům Kremlu již od dob sovětské KGB. Foto: Fotolia

Analýza Jakuba Kalenského: Za uplynulý rok se významně posunuly debaty o dezinformacích. Již se nevedou pře o jejich existenci, ale spíše se mnohé z nich točí kolem toho, zda jsou dezinformační kampaně, se kterými se třeba v Česku setkáváme, domácího či zahraničního původu.

Pozorovatelé a investigativci se často zaměřují pouze na určení zdroje, z něhož se dezinformace šíří, a nepátrají po tom, kde vlastně vznikly. Bohužel tak pomíjejí zásadní aspekt dezinformačních kampaní a nepřímo napomáhají zahraničním agresorům, kteří tento prostředek ovlivňování veřejného mínění používají jako zbraň.

Na změnu taktiky v přístupu Kremlu k šíření dezinformací nedávno upozornily dva články. Noviny New York Times v reportáži o dubnových ukrajinských prezidentských volbách napsaly: „Zatímco vměšování ve Spojených státech v roce 2016 se soustředilo na falešné facebookové stránky vytvářené Rusy ve vzdáleném Petrohradu, při letošní operaci na Ukrajině došlo k důmyslnému zvratu. [Kreml] se pokusil obejít nová bezpečnostní opatření Facebooku tím, že zaplatil ukrajinským občanům, aby ruskému agentovi poskytli přístup ke svým osobním stránkám.“

Deník Der Spiegel pak pouhých několik dní po skončení nedávných voleb do Evropského parlamentu oznámil: „Německá zahraniční zpravodajská služba BND a Spolkový úřad pro ochranu ústavy, tedy vnitřní zpravodajský orgán, v současnosti pozorují změnu ve strategii Kremlu. Jak se nedávno na utajené schůzce dozvěděla skupinka poslanců, při vedení kampaně a ve snaze prosazovat svou agendu se již Kreml nespoléhá výlučně na vlastní média a kanály, ale soustředí se mnohem více na jednotlivé osoby.“

Tyto dva případy svědčí o významném posunu v dezinformační strategii Kremlu: především o jeho snaze zakrýt vlastní stopy pomocí jednotlivých místních obyvatel, jež využívá k šíření dezinformací jako prostředníky.

Pračka na zdroje informací

Na podobný model, kdy dezinformace z Kremlu šíří aktéři odjinud, upozornilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější