Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Roboti už jdou. A také běhají, skáčou, plavou a létají

Americká námořní pěchota testuje univerzálního robota. Foto: Sgt. Sarah Anderson, U.S. Marine Corps, Wikimedia Commons
Americká námořní pěchota testuje univerzálního robota. Foto: Sgt. Sarah Anderson, U.S. Marine Corps, Wikimedia Commons

Pojďme pro jednou vynechat Karla Čapka, tu historku zná každý. Pojďme vynechat i Asimova s jeho zákony robotiky, Hvězdné války i Terminátora. Skuteční roboti totiž začínají být zajímavější než ti ze sci-fi. Ostatně, bylo už načase.

Robotika, stejně jako umělá inteligence – s níž souvisí úzce, ale v lecčems se s ní nepřekrývá – kdysi vzbudila nereálná očekávání, na což doplatila její pověst. Odborníci i laici proto často přehlédnou, že roboti jsou už mezi námi, že jich rychle přibývá a že je potřeba brát je vážně.

Vezměte si třeba takovou firmu Boston Dynamics. Jejím hlavním zákazníkem jsou ozbrojené síly Spojených států, takže lze oprávněně předpokládat, že některé zajímavé výsledky vývoje zatím neuvidíme. Ale to, co si už teď můžete prohlédnout na YouTube, je docela působivé. Robot Cheetah umí běhat rychleji než Usain Bolt. Pravda, nevypadá jako gepard, spíš jako šílený pavouk, ale to může v bojové akci spíš pomoci – nepřítel v hrůze uteče. Robot Atlas je humanoidní, vypadá jako astronaut s batohem na zádech. Zatím je neohrabaný, můžete se bavit záznamy jeho pádů, ale rychle se učí. Podívejte se i na Spota, WildCat a BigDog. A nepřehlédněte, že se roboti učí i vzájemné spolupráci, práci ve smečce.

Jak robota vlastně definovat? Je to složitější, než by se zdálo, protože různých automatizovaných zařízení je kolem nás velmi mnoho, ale zdaleka ne všem chceme přiznat status robota. Poměrně široká shoda dnes panuje kolem definice, že robot je robotem, splňuje-li tři

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější