Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Novinář z Hongkongu: Vláda by se měla mladých bát. Jsou frustrovaní a k revoluci nepotřebují vůdce

Protestující gestikuluje během demonstrace v Hongkongu proti návrhu zákona o vydávání obviněných a odsouzených do pevninské Číny. 12. června 2019. Foto: Tyrone Siu, Reuters
Protestující gestikuluje během demonstrace v Hongkongu proti návrhu zákona o vydávání obviněných a odsouzených do pevninské Číny. 12. června 2019. Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ani hrozba vězení nedokáže místní odradit od protestů. Mladí lidé se radikalizovali a na politice jim záleží víc než na strachu, píše pro Deník N přímo z Hongkongu tamní novinář Simpson Cheung.

Demonstrace v Hongkongu proti návrhu extradičního zákona se zradikalizovala. Vláda si za kontroverzním zákonem stojí a policie, která protesty prohlásila za pouliční bouře a výtržnictví, proti demonstrantům vůbec poprvé od předání Hongkongu Číně obrátila zbraně. Zranění utrpělo přes 70 lidí.

Přesto se demonstrantům podařilo zablokovat sídlo Legislativní rady, a zabránit tak plánovanému druhému čtení zákona – minimálně na dva dny. K úspěchu jim přitom možná dopomohl „nezdar“ deštníkové revoluce.

Jestli Legislativní rada čili parlament sporný extradiční zákon dá tím zelenou vydávání místních obyvatel i cizinců do pevninské Číny, pokud je tam na ně vydán zatykač. Čínou se míní i Macao a Tchaj-wan. Návrh zákona dělá starosti místním i zahraničním podnikatelům, neboť čínský právní systém nezaručuje ani spravedlivý soudní proces, ani ochranu lidských práv. Podle odpůrců také omezí svobodu slova, protože ho lze zneužít k politické represi.

Spojené státy, Británie a Evropská unie už nad návrhem vyjádřily znepokojení, protože může ohrozit také jejich občany, kteří žijí a pracují v Hongkongu.

Vražda na Tchaj-wanu jako záminka?

Vláda se chopila příležitosti a novelu stávajícího extradičního zákona se pokouší prosadit na základě případu, kdy se dvacetiletý Hongkonžan přiznal, že na Tchaj-wanu zavraždil svou těhotnou přítelkyni. Načež

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Hongkong

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější