Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čekají se od nás nereálné věci. Češi vždy hledají spasitele, který to za ně vyřeší, říká Minář

Mikuláš Minář na Václavském náměstí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Mikuláš Minář na Václavském náměstí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Mikuláš Minář se ve čtyřiadvaceti letech oženil. Dva měsíce po svatbě našel ve schránce leták, smlouvu Andreje Babiše s občany. Tehdy se rozhodl, že předsedu vlády bude kontrolovat. Založil Milion chvilek pro demokracii a jeho posvatební plány šly stranou. Dnes, po dvou letech, pořádá tento skaut demonstrace, jaké tu od listopadového převratu nebyly. Snaží se však pochopit i voliče Andreje Babiše. „My lidem nemůžeme a nechceme říkat, že jsou blbci, a proto volí Babiše. Ne. Oni ho volili z oprávněných důvodů, z naštvání na ostatní politiky,“ popisuje Minář. Právě o tomhle chce přesvědčit demonstranty, kteří takové věci zatím moc slyšet nechtějí. Jenže podle Mináře je to jediná cesta, jak přestat rozdělovat společnost.

Vážně si myslíte, že Babiš odstoupí?

Věčně tady nebude.

Tak to nikdo z nás.

Já vím, že on je pod obrovským tlakem. Potřebuje tam zůstat, je to strana jednoho muže, potřebuje to mít všechno pod kontrolou, nakonec mu možná jde i o pobyt na svobodě… Zároveň jsem dalek toho, abych říkal, že se to nemůže stát. Musíme říkat, jak by to bylo správně a že nesouhlasíme s tím, co se děje. A myslím si, že jsme to panu Babišovi před rokem vzkázali: Dokud tady bude pan Babiš, trestně stíhaná osoba s minulostí, kterou má, na pozici premiéra, do té doby my budeme říkat, že je to špatně. To znamená, že dokud tato situace bude trvat, bude sílit odpor.

S Babišem jste někdy mluvil?

Nemluvil. Jen jsem mu napsal SMS, kde jsem mu sdělil to samé. Napsal jsem mu: Pane premiére, my si myslíme, že rezignace je namístě a odpor proti vám bude sílit. Vždyť to vidíte.

A on řekl, že ho vydíráte.

No jasně. On řekl, že ho vydíráme.

Můžete mi ty zprávy přečíst?

To

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Rozhovory

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější