Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dvě země pod jednou vlajkou se po volbách ještě víc rozdělily na pravicový sever, levicový jih a zelený Brusel

Pro federální, oficiálně dvojjazyčný Brusel typické směrovky s nápisy v nizozemštině a francouzštině. Foto: Fotolia
Pro federální, oficiálně dvojjazyčný Brusel typické směrovky s nápisy v nizozemštině a francouzštině. Foto: Fotolia

Belgie je držitelkou oficiálního světového rekordu v bezvládí. V roce 2010 se po federálních volbách valonské a vlámské strany dohadovaly rovných 541 dnů, než se jim podařilo vytvořit novou funkční vládu, čímž smetly předešlý irácký rekord 289 dnů. Země samozřejmě nebyla úplně bez vlády, v mezidobí fungoval prozatímní kabinet, ovšem bez podpory parlamentu. K překonání tohoto rekordu v této chvíli Belgii chybí ještě zhruba 350 dnů, po květnových volbách je ale situace problematičtější než kdy předtím. Rozdíly v zemi dvou národů se totiž mimořádně vyhrotily.

Jedenáctimilionová Belgie se skládá ze dvou zcela odlišných regionů – bohatého vlámského severu s 58 % obyvatel, kteří mluví nizozemsky, a ve srovnání s ním ekonomicky chudšího valonského jihu se 41 % obyvatel, kteří mluví francouzsky. (Zbylé 1 % obyvatel jsou německy mluvící Belgičané u hranic s Německem).

A pak je tu ještě třetí region – hlavní město Brusel, které je oficiálně dvojjazyčné, fakticky je ale frankofonní. Je ovšem ostrovem uprostřed nizozemsky mluvících Flander (Vlámska), což situaci ještě dále komplikuje.

Rozdělení Belgie na tři regiony: severní Vlámsko (Flandry), kde se mluví nizozemsky, jižní Valonsko s francouzštinou a oficiálně dvojjazyčné hlavní město Brusel. Kromě toho na východě Valonska existuje tzv. Německojazyčné společenství, ale nejde o další region – je součástí Valonska. Mapa: Deník N

V Belgii jsou povinné volby a zároveň s těmi federálními se tu v poslední květnovou neděli volili i poslanci do regionálních parlamentů a do Evropského parlamentu. Jejich výsledek ale nazvala řada politiků Černou nedělí.

V severní části země, ve Flandrech, totiž jasně zvítězily

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější