Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Musíme budovat remízky, ale nevyhneme se ani novým přehradám, říká ministr Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr životního prostředí Richard Brabec. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Česko zažívá šestý suchý rok v řadě a vědci upozorňují, že je třeba změnit hospodaření v lesích i na polích, aby krajina nevyprahla ještě více. Jak se k nevyhnutelné změně klimatu staví vláda a jaké jsou plány do budoucna, přibližuje v rozsáhlém rozhovoru ministr životního prostředí Richard Brabec.

Nedávno jste oznámili velký plán, že v následujících deseti letech poputuje 50 miliard korun na opatření proti suchu. Především na propojování vodárenských soustav, budování vodovodů. Ozvala se vlna kritiky, že se budou ve velkém stavět trubky a přitom je potřeba zadržet vodu v krajině, aby bylo z čeho brát…

Jenže to je zase obrovská mediální zkratka. Dříve se vedly velké spory o tom, zda máme spíš stavět přehrady, nebo dělat opatření v krajině, budovat mokřady, rybníky, nebo zadržovat dešťovou vodu ve městech. My se dnes shodujeme na tom, že musíme dělat všechno, protože některá opatření fungují za tři měsíce, jiná, jako větší přehrady, třeba za deset let. Sto let se zcela cíleně vyháněla voda z české krajiny, za tu dobu jsme vysušili milion hektarů mokřadů, tůní, rybníků. Lidé měli pocit, že vody budeme mít vždycky dost. Pak jsme přišli my a teprve v roce 2014 jsme se začali zabývat suchem opravdu vážně. Naše strategie adaptace České republiky na změnu klimatu a další akční plány říkají, že musíme dělat všechna opatření, protože rezervy máme všude.

A proč taková koncentrace na stavbu vodárenských soustav a vodovodů?

Poslední jednání Národní koalice boje proti suchu, kterou jsem loni založil a kde sedí řada špičkových odborníků, byla speciálně svolaná tak trochu krizově, z důvodu zhodnocení a prevence možných problémů se zásobováním pitnou vodou. Protože opatření v krajině děláme průběžně už několik let. Máme doslova tisíce konkrétních opatření se zemědělci, z národního programu, z evropských programů. Lesy teď přišly s novým projektem Vodu zpátky do lesů. Ale tento bod, tedy výstavba nových přivaděčů vody, asi zaujal novináře nejvíc, protože to byla nová informace a vysoká suma peněz. Protože recyklovaná témata možná už nejsou tak sexy, tak se v médiích objevilo, že nás teď čekají obrovské investice do propojování vodárenských soustav.

Vždyť je to pravda…

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Sucho mění Česko

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější