Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jedy z polí končí na talířích. Odborníci přirovnávají černý trh s pesticidy k situaci před vypuknutím metanolové aféry

Kdo ví, co v těch sudech a kanystrech vlastně je. Můžete věřit etiketě? Přijde na to, kdo prodává. Foto: Fotolia
Kdo ví, co v těch sudech a kanystrech vlastně je. Můžete věřit etiketě? Přijde na to, kdo prodává. Foto: Fotolia

Kromě oficiálního trhu se zemědělskými pesticidy, který podléhá kontrole státu, je tu ještě jedno veřejné tajemství: černý trh s agrochemií. Možná větší, než by veřejnost čekala.

„Jedná se o oblast, kde působí organizovaný zločin celosvětové úrovně. Pesticidy jsou důležitým předmětem jeho zájmu,“ popisuje praxi Miluše Dvoržáková, která se specializuje na ilegální agrochemické přípravky v České asociaci ochrany rostlin.

Podle ní se velikost černého trhu pohybuje okolo 18 procent. Tedy u téměř pětiny chemikálií, které se rozpráší nebo vylijí na tuzemská pole, zahrady a sady, stát vůbec neví, co jsou zač. Podle dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského se ročně v ČR použije 12 841 228 kilogramů přípravků na ochranu rostlin a podobných látek. Černý trh tak představuje zhruba dva tisíce tun naprosto neznámé a nekontrolované chemie.

Odborníci přirovnávají černý trh s pesticidy a podobnými látkami k situaci s pančovaným alkoholem před vypuknutím aféry lihové mafie na Ostravsku. Podvodníkům se po celá léta dařilo posílat do oběhu zakázané látky, které nepodléhaly kontrole. Na problém se přišlo až ve chvíli, kdy šlo o zdraví, ba i o život.

Problémy přiznává i současný ministr zemědělství Miroslav Toman. „Já neumím říct, jestli je to pětina, ale obávám se, že se to může pohybovat okolo patnácti procent. Že se to může falšovat a vozit sem. Třeba v Německu je zakázán prodej určitých chemických přípravků, no a kam oni jezdí – jezdí do příhraničí, kde se to dělá na černo, nakoupí si to v České republice, kde je toho plno,“ řekl ministr Toman ve speciálním vysílání Byznysu ČT24.

Že černý trh s ilegální agrochemií existuje, potvrzuje i policejní prezidium. „Policie České republiky se v minulosti zabývala několika

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější