Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin ztrácí popularitu. Jeho režim neví jak dál, bezradnost ho ale zatím neohrozí

Demonstrace na podporu Vladimira Putina. Ilustrační foto: Petra Procházková, Deník N
Demonstrace na podporu Vladimira Putina. Ilustrační foto: Petra Procházková, Deník N

Rusů, kteří by si přáli změnu, podle průzkumů přibývá. Málokomu z nich se ale chce do politiky vstoupit. Zároveň v zemi chybí politická síla, která by nespokojenost obyvatelstva přetavila v politický program.

Vladimir Sipjagin nebyl dvacátého druhého září nikde k zastižení. Nezvedal telefony ani novinářům, ani členům svého štábu. Bylo to zvláštní, protože byl právě v druhém kole zvolen gubernátorem Vladimirské oblasti.

Sipjagin, který kandidoval za pravicově-populistickou Liberálně demokratickou stranu (LDPR) Vladimira Žirinovského, se po celou dobu kampaně nechoval jako kandidát, který chce vyhrát. Byl totiž takzavaným „technickým kandidátem“, tedy jakýmsi komparzistou, který měl dělat společnost vládnímu kandidátovi na jeho cestě k vítězství. Obyvatelé Vladimirské oblasti však byli s doposud vládnoucí kandidátkou za Jednotné Rusko natolik nespokojeni, že Sipjagin přes všechnu svoji snahu volby vyhrál.

Nepřesvědčil podle ruských pozorovatelů voliče svojí kampaní, ale tím, že nebyl členem hlavní prokremelské strany Jednotné Rusko. To samé se podařilo kandidátům LDPR a komunistů v několika dalších regionech. V Primorském kraji, jehož hlavním městem je Vladivostok, pak vyhrál kandidát Jednotného Ruska díky tak špatně maskovanému falšování výsledků, že volební komise musela volbu zrušit a nařídit nové hlasování v prosinci. Jak došel ještě nedávno suverénní režim k takové potupě?

Making Russia Great Again

Výsledek Jednotného Ruska v gubernátorských volbách se může zdát z evropského pohledu jako drtivé vítězství, pro hlavní kremelskou stranu ale znamenal porážku. Nepomohla ani veřejná vystoupení prezidenta Vladimira Putina. Strana se tentokrát nemohla spolehnout na to, že pouhé požehnání nejmocnějšího muže Ruska bude stačit na výsledek.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější