Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V českých firmách se soustředíme na to, co nejde. Skvěle fungující věci se berou jako samozřejmost

Home office Foto: Pixabay
Home office Foto: Pixabay

Výše mzdy rozhodně není to jediné, co Čechy v zaměstnání zajímá. Jde jim například i o uznání jejich práce. Jenže to se ve firmách často nezvládá.

Šest z deseti českých zaměstnanců se v práci potýká s nedostatkem uznání a ocenění. Část pracovníků má zkušenost i se šikanou, ať už ze strany šéfa, nebo kolegů. Ponižování je přitom pro lidi spolu se špatným výdělkem nejzávažnější křivdou a často důvodem, proč z firmy odejít.

Ukazuje to analýza JobsIndex zpracovaná společností LMC, provozovatelem pracovních portálů Jobs.cz a Práce.cz. Minimálně s jedním z dotazovaných negativních pocitů se v posledním půlroce setkalo 81 procent všech zaměstnanců.

Nejčastějším je nedostatek uznání a ocenění. Podle LMC si na něj v posledním půlroce stěžovalo 59 procent pracujících. Konkrétně se jedná například o to, že zaměstnanci pracují nad rámec svého úvazku nebo dělají více úkolů, než se po nich chce, ale nikdo to neocení. Stejně tak lidem vadí, pokud je nadřízený neumí pochválit.

„Jde o to, že když se něco daří, nedá mi to šéf najevo. Že si například váží toho, co dělám,“ shrnuje analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský. Podle něj se projevuje neschopnost firem o lidi pečovat. Starat se o to, jak se jim co daří. „My se v této zemi obecně soustředíme na to, co nejde. To se ve firmách typicky řeší. Když něco funguje skvěle, tak si to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pracovní trh

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější