Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bakterie, kterou nestvořil přírodní výběr, ale člověk

Kolonie E. coli pod elektronovým mikroskopem, zvětšená 10 000krát. Fot: Eric Erbe a Christopher Pooley, Ministerstvo zemědělství USA
Kolonie E. coli pod elektronovým mikroskopem, zvětšená 10 000krát. Fot: Eric Erbe a Christopher Pooley, Ministerstvo zemědělství USA

Tým z britské Cambridge vyměnil v bakterii E. coli celý její genetický kód. Nahradil ho molekulou DNA, kterou sestavil stroj. Podle nových pravidel, v rozporu s tím, jak funguje evoluce.

Pokrok v syntetické biologii postupuje tak rychle a tolika souběžnými cestami, že pro neodborníka je téměř nemožné udržet si přehled, která ze zpráv o nových lécích a genových manipulacích má zásadní význam a která je banální. Teď přišla jedna, která rozhodně patří do první kategorie. Tým z Laboratoře molekulární biologie v britské Cambridgi (není součástí cambridgeské univerzity) nahradil v bakterii E. coli úplně celou genetickou informaci za odlišnou, uměle připravenou. Bakterie je naživu a množí se. Poprvé v dějinách tak existuje živý organismus, jehož DNA není produktem přírodního výběru, ale celou ji vytvořil člověk.

Čtyři písmena života

Všechno, co je na Zemi živé, je založeno na stejném principu: předpis, jak rostlina či zvíře vypadá a funguje, je zapsán v každé jeho buňce ve formě molekul DNA. Tomuto předpisu se říká genom. Genetický kód používá čtyři písmena (ve stejném smyslu, v jakém počítačový kód používá „písmena“ dvě, jedničku a nulu), jimž fyzicky odpovídají čtyři různé jednoduché sloučeniny, tzv. nukleotidy, které se jedna po druhé vážou na základní kostru molekuly DNA – kyseliny deoxyribonukleové.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější