Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Česko hledá učitele, vědci umělou dělohu a Britové pud sebezáchovy

Titulní strany tištěného Deníku N z prvního červnového týdne. Foto: Deník N
Titulní strany tištěného Deníku N z prvního červnového týdne. Foto: Deník N

Zní to jako omletá reklama nějakého supermarketu, ale je to fakt pravda: Dnes si u nás vybere skutečně každý. Tematicky i žánrově velmi pestrou středeční akční nabídku představuje Jan Jiřička.

Z naší produkce

Kdo bude učit děti? Na českých školách roste problém, o který by se měli zajímat nejen ti, jichž se bezprostředně týká. Učitelé stárnou, jejich mladí následníci se příliš nehrnou – aktuálně proto chybí téměř šest tisíc kantorů a za pět let to může být dvojnásobek. Situaci v důkladné analýze rozebírají Adéla Skoupá a Jan Tvrdoň, rozhodně stojí za přečtení.

Možností, jak situaci zlepšit, je přilákat za katedry odborníky z praxe. Jedním takovým je Jakub Trojovský – bývalý manažer velkých firem se rozhodl, že energii a nabyté zkušenosti chce věnovat dětem. Učit je bude matematiku a informatiku.

Fatal error. Pokud by se některý hacker rozhodl trochu pošťourat v informačních systémech českých úřadů, mohl by nadělat pěknou neplechu. Reportéři Jakub Zelenka a Lukáš Prchal totiž zjistili, že Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost našel při kontrole vážné nedostatky, zejména na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) a Generálním finančním ředitelství. Na MPSV přitom odhalily bezpečnostní díry i dřívější „šťáry“, situace se však příliš nezlepšila.

Boj o tvrdost brexitu. Vzrušené období v britské politice nekončí. Novou rozbušku do již tak napjaté situace vnesl návrh, aby se během léta přerušilo jednání parlamentu, a tím se poslancům znemožnilo zamezit odchodu z EU bez dohody. Detaily popisuje redakční brexitolog Jan Kudláček.

Podrobně jsme také sledovali (a budeme tak činit i nadále) napjatou situaci v Hongkongu, kde sílí protesty i razance, se kterou se je vláda snaží potlačit.

Plná náměstí i návsi. Ještě v pozdních úterních hodinách jsme reportovali z protivládních demonstrací, které se tentokrát opět přesunuly z Prahy do měst, městysů a vísek. Náš fotograf Ludvík Hradilek vyrazil do Vodňan – promluvil tu i místní rodák, lídr spolku Milion chvilek pro demokracii, Mikuláš Minář – a domáckou atmosféru protestu zaznamenal obrazem i slovem.

Předák protivládních protestů Mikuláš Minář se svým otcem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

V Brně dorazilo na náměstí Svobody tolik lidí, kolik už místní řadu let nepamatují. „Nechodím vůbec na takové demonstrace, ale když už jsem tu já, je situace vážná,“ shrnul to v článku Jany Ustohalové výstižně čtyřicátník Petr.

Ve válečné zóně. Instruktor sebeobrany a právník Pavel Houdek se pustil tvrdě a nekompromisně do mužů. Té chásky, která zhusta zlehčuje a ironizuje sexuální obtěžování žen. „Prvním krokem k tomu, abychom s tímto společenským problémem zametli, je, že my muži začneme slyšet, co nám ženy říkají, a věřit jim to. A snažit se chápat,“ píše Houdek ve své trefné glose.

Daně, hrr na ně! K Ústavnímu soudu doputovaly z parlamentu hned tři stížnosti na zdanění církevních restitucí. Proč tolik? A jaké jsou jejich argumenty, kterými chtějí shodit novelu navrženou komunistickými poslanci? Vše ve svém textu rozebírají Hana Mazancová a Barbora Janáková.

„Muzikantský pindy.“ Luboš Andršt patří do takové té sorty muzikantů, o kterých jste slyšeli, ale nějakou jejich písničku z hlavy nejspíš nevydolujete. Zacelit mezery v hudebním vzdělání si můžete díky rozhovoru Lenky Vrtiškové Nejezchlebové, ze kterého sálá Andrštova láska k hudbě. Manýry rockových hvězd a silácké řeči u tohoto kytarového mága nenajdete.

Luboš Andršt a B. B. King v muzikantském rauši. Foto: YouTube

Externí děloha. Náš spolupracovník Marian Kechlibar přibližuje snahu vědců vytvořit umělou dělohu, ve které by se plod mohl delší dobu vyvíjet mimo tělo matky. Zatím se tento experiment zkouší na jehňatech. Jeho využití je sice v nedohlednu, ale už teď se nad touto sci-fi vymožeností vynořují možná pozitiva i otazníky.

Hrátky s DNA. U nedozírných možností vědy 21. století ještě setrvejme. Výzkumníci v Cambridgi nahradili v bakterii E. coli genetickou informaci. Poprvé v dějinách tak existuje živý organismus, jehož DNA není produktem přírodního výběru, ale celou ji vytvořil člověk, vysvětluje ve svém textu Petr Koubský. Jules Verne by se do poslední buňky nestačil divit.

Investorův odchod. Zajímavý vhled do byznysu s letenkami přináší rozhovor Jána Kováče ze sesterského Denníku N s Jiřím Hlavenkou, který nyní prodal svůj podíl ve společnosti Kiwi. Na podobné bázi podle něj bude fungovat i energetika, finančnictví či produkce lokálních potravin.

Zítra v tištěném Deníku N najdete:

Titulní strana čtvrtečního Deníku N s datem 13. června 2019.
  • Další taktika protivládních protestů
  • Finančák zaklekl na vesnický internet
  • Pesticidy a další chemikálie na našich polích
  • Herečka Frejová o Babišovi a ohrožení demokracie

Zaujalo nás jinde

Merkelová místo Junckera? Francouzský prezident Emmanuel Macron si v čele Evropské komise přeje německou kancléřku Angelu Merkelovou. „Kdyby to chtěla udělat, tak bych ji podpořil,“ cituje ho web časopisu Die Zeit.

Procházková opět neprošla. Senát ani napodruhé neschválil spisovatelku Lenku Procházkovou členkou Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, uvedla ČTK. Poprvé neuspěla v roce 2017.

S Facebookem na krev. Facebook začíná v USA zprostředkovávat odběry krve. Registrované uživatele speciální nástroj upozorní na odběrná místa a informuje o krevních skupinách, které jsou akutně potřeba, popsala společnost.

Favorit nepřijede. Fanoušci cyklistiky na letošní Tour de France neuvidí Brita Chrise Frooma. Čtyřnásobný vítěz závodu si tři týdny před jeho startem zlomil nohu, informoval server Cycling News.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější