Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nemá morálku, je to grázl.“ V Brně přišlo proti Babišovi protestovat víc lidí než minule. A chystají se na Letnou

V Brně demonstrovalo tento týden v úterý skoro dvakrát víc lidí než před dvěma týdny. Foto: Karolína Poláčková
V Brně demonstrovalo tento týden v úterý skoro dvakrát víc lidí než před dvěma týdny. Foto: Karolína Poláčková

Skoro dvakrát víc lidí než před dvěma týdny přišlo v úterý demonstrovat proti premiérovi Andreji Babišovi na brněnské náměstí Svobody. Podle organizátorů ze spolku Společně Brno jich bylo kolem sedmi tisíc. Celkem se ve stejný den lidé sešli ve více než 310 obcích a městech.

Po rozpálené Masarykově ulici, hlavní tepně v centru Brna, se pohybuje obrovský transparent. „Nikdo nic nezmůže, majó hroší kůže,“ stojí na něm typickou brněnštinou. Transparent míří k náměstí Svobody. „To musí být těžké, takhle velká cedule,“ komentují to kolemjdoucí a ohlížejí se za mužem, který jej nese.

Ten si po pár desítkách metrů stoupne mezi tisíce dalších, kteří čekají na začátek sedmé protivládní demonstrace. Stále přicházejí další stovky lidí, takže náměstí je skoro plné. Naštěstí už večer není na vydlážděné ploše vedro tak úmorné jako přes den. „Chtěla bych se omluvit všem, kdo přišli na koncert, ten se nekoná,“ začíná svoji promluvu na pódiu organizátorka Hana Strašáková ze spolku Společně Brno. Naráží tím na komentář premiéra Andreje Babiše, který o desetitisícových protestech na Václavském náměstí minulý týden řekl, že tam lidé přišli jen na koncert.

V několikatisícovém davu se na náměstí Svobody objevily kromě mnoha hesel i české, moravské a evropské vlajky. Foto: Karolína Poláčková

Zatímco minulé úterý v Brně vystoupil třeba zpěvák Tomáš Klus nebo Hana Ulrychová, dnes se daleko víc řeční. A skanduje. „Demisi! Demisi!“ je nejčastější heslo, které provolává dav. Lidé pískají na píšťalky a zvoní rolničkami nebo klíči. „Chceme otevřený dialog, ne mocenské kecy, pane premiére! Od začátku vyzýváme, aby Andrej Babiš a jeho vláda přijali sedm pojistek nezávislé justice,“ znovu jako každý týden opakuje požadavky protestujících Strašáková.

Přidávají se k ní tvůrci z brněnských divadel Bolka Polívky, Husa na provázku či z Národního divadla. „Instituce jako divadlo musí v určité době ukázat, na jaké straně stojí, a herci musí projevit svůj občanský postoj,“ vysvětluje herec Vladimír Krátký.

Hledí přitom do davu, který je tak hustý, že na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Reportáž

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější