Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z finančního ředitele velkého e-shopu učitelem matematiky. Chce pomoct dětem, aby se v tomhle světě dokázaly vyznat

Jakub Trojovský si nyní doplňuje pedagogické vzdělání na výcviku organizace Učitel naživo. Foto: Archiv Jakuba Trojovského
Jakub Trojovský si nyní doplňuje pedagogické vzdělání na výcviku organizace Učitel naživo. Foto: Archiv Jakuba Trojovského

Za svou kariéru vystřídal Jakub Trojovský několik vrcholných pozic ve velkých firmách: působil jako finanční ředitel obchodní společnosti Importext, stejnou funkci zastával i v internetové nákupní galerii Mall.cz. Pak se s manželkou pustil do vlastního podnikání. Ve své firmě Centers Publishing analyzují obchodní centra a pořádají konference pro lidi z oboru. S takovým životopisem mohou znít jeho aktuální kariérní kroky pro leckoho nečekaně. Jednačtyřicetiletý Trojovský se rozhodl, že si doplní studium, aby se mohl stát učitelem. Rozhodl se tak při předposledních prezidentských volbách.

„Ve své profesní kariéře jsem dovršil vše, co jsem si kdy naplánoval, a když jsem se rozhodoval, co dál dělat, říkal jsem si, že by bylo dobré předat své zkušenosti mladým lidem, protože je v nich budoucnost,“ popisuje směřování svých úvah Trojovský. Jako další důvod, proč se před rokem pustil do dvouletého doplňování pedagogického minima, jmenuje plán vybudovat statek pro výjezdy škol v přírodě a také fakt, že před dvěma lety spoluzaložil soukromou základní školu nedaleko Tábora.

K tomu, aby změnil profesní kurz, ho přiměly také politické pohyby a nálady v zemi. „Abych byl úplně upřímný, tím zlomem byla předposlední prezidentská volba. Nebylo to spojené přímo s osobou pana prezidenta, ale se způsobem, jak se vedla předvolební kampaň a jak se posunulo vnímání pravdy. Jak se manipulovalo s informacemi. Což stále pokračuje. S manželkou jsme proto začali uvažovat, jak bychom se angažovali. Řekli jsme si, že ta cesta pro nás vede přes předávání zkušeností dětem,“ vysvětluje Trojovský, který by si přál slušnější společnost postavenou na morálce. Mezi lidmi mu chybí nadhled a selský rozum.

„Chci, aby děti vyrůstaly k zodpovědnosti a k tomu, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější