Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Praha po desítkách let dohadů rozhodla, co s obří „zemí nikoho“. V Bubnech mají vzniknout tisíce bytů, vládní budovy i stanice rychlodráhy

Vizualizace budoucího centra holešovického poloostrova z jihozápadního pohledu. Foto: IPR
Vizualizace budoucího centra holešovického poloostrova z jihozápadního pohledu. Foto: IPR

Praha představila návrh územní studie na využití jednoho z největších pražských brownfieldů Bubny-Zátory. Studie, která se stane součástí metropolitního plánu, určuje developerům podmínky, jak proměnit tuto lokalitu v plnohodnotnou čtvrť. Nejpozději do pěti let by se zde měly začít stavět tisíce bytů, sídlo filharmonie i vládní budovy. Vést tu má i rychlodráha na letiště.

Už v 80. let 20. století se začalo plánovat, jak využít střed holešovického poloostrova. Ani jeden z plánů se ale nedostal do územního plánu metropole, a v širším centru města se tak do teď rozkládá nevyužitá plocha s rozlohou 110 hektarů.

Magistrát ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje (IPR) na plány zastavět území navázal a dnes představil návrh územní studie, která řeší tuto problematickou lokalitu.

Bubny-Zátory v plánech

  • 25 000 obyvatel
  • 11 000 bytů
  • 29 000 pracovních míst
  • 5000 míst pro žáky ve školách

Touto studií dává město velice konkrétní podmínky vlastníkům pozemků, jak tuto oblast rozvíjet a jak v ní stavět. A metropoli také naději, že se nevyužívaný brownfield, který protíná železnice a severojižní magistrála, stane přívětivou městskou čtvrtí.

Bubny-Zátory by tak měly být jednou z prvních lokalit, kde

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější