Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká trikolóra jako přetahovací lano mezi Okamurou a Klausem. Junior má sílu, ale taky jednu velkou slabinu

Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. Foto: ČTK
Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Václav Klaus mladší představil svůj nový politický projekt. Teď ho čeká boj o elektorát, jehož jádro kolem sebe soustředil Tomio Okamura. Zdánlivě drží Klaus v ruce všechny trumfy – od SPD už ani největší optimista asi nečeká, že by v politice cokoliv prosadila, Okamurovi se bortí potěmkinovské kulisy regionálních organizací a na dlouho dopředu ohlašovaný předvolební mítink s účastí největších národoveckých celebrit dorazilo pár set lidí. Jenže i Václav Klaus má slabé místo.

Úvodní ceremoniál překvapil máločím. Zazněla hesla a teze, které čtenáři Klausova Facebooku znají nazpaměť. Akce byla tak akorát – nijak megalomanská (Klaus sliboval mažoretky, ty se ale nedostavily), zároveň ale dostatečně profesionální. Promluvil předseda, každý z týmu řekl svých pár slov, představili se koordinátoři z regionů, následovaly dotazy novinářů (Deníku N Klaus už minulý týden sdělil, že má bohužel plno).

Klaus se velmi rozumně nevydal cestou „sjednocování vlastenecké scény“, k čemuž ho mnozí vyzývali. Správně si uvědomuje, že drtivá většina známých firem z této sféry může jakémukoliv serióznímu záměru mnohem víc uškodit než pomoct.

Uvědomuje si to tak ostře, že na pódiu vedle něj nestál dokonce ani jeho vlastní otec, který přitom podle dřívějších vyjádření juniora měl hrát ve straně čestnou, byť neformální roli. Pro Klause staršího

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější