Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman přijme Šmardu v geologicky dohledné době, slibuje Hrad. Prezident žertuje, věří kandidát na ministra kultury

Miloš Zeman je hlavní, nikoli však jediný viník toho, že Česká republika přestává být parlamentní demokracií. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Miloš Zeman je hlavní, nikoli však jediný viník toho, že Česká republika přestává být parlamentní demokracií. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Brzy to bude měsíc od chvíle, kdy ministr kultury Antonín Staněk oznámil demisi. Ačkoli prezident Miloš Zeman jeho rezignaci odmítl, sociální demokracie na jeho odvolání trvá a za jeho nástupce vybrala místopředsedu Michala Šmardu. Přestože měl Šmarda nastoupit do úřadu 1. června, zatím nemá jistý ani termín setkání s hlavou státu.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal demisi k poslednímu květnu. V úřadu ale i nadále zůstává. Jeho navrhovaný nástupce Michal Šmarda se dosud ani nesetkal s prezidentem Milošem Zemanem a Hrad odmítá sdělit, kdy si hlava státu na schůzku udělá čas. A vyčkává i vedení ČSSD, které na prezidenta žádné páky nemá.

Předseda ČSSD Jan Hamáček minulý týden řekl, že předpokládá, že se prezident se Šmardou sejde po své cestě do Slovinska. Z ní se Zeman vrátil minulý čtvrtek, ani poté se ale kolem výměny šéfa kultury nic nového neudálo.

„Jsem ve fázi napjatého očekávání. Pokud mi během tohoto týdne

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější