Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Další naděje pro dlužníky s exekucemi. Mohou se bránit promlčením, rozhodl soud

Ústavní soud čelil po rozhodnutí o valorizaci penzí vlně kritiky. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ústavní soud čelil po rozhodnutí o valorizaci penzí vlně kritiky. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

V boji proti statisícům exekucí dostali právníci a dlužníci nový nástroj pro obranu. Ústavní soud rozhodl, že u těch s neplatnou rozhodčí doložkou se lze bránit i argumentem promlčení. Podle advokáta Petra Němce, který případ k soudu poslal, se rozsudek může týkat i desítek tisíc dalších.

Případ, o kterém Ústavní soud v úterý rozhodl, sahá deset let nazpátek. V roce 2008 si manželský pár půjčil od nebankové společnosti Essox 150 tisíc korun. Po jedenácti splátkách se ale pár dostal do prodlení. Dluh nezaplatili ani po výzvě a v létě roku 2012 rozhodce páru ve svém nálezu uložil zaplatit dluh navýšený o penále i náklady řízení na více než 320 tisíc korun.

Mezi lety 2008 a 2012 se ale stala ještě jedna věc. V roce 2011 rozhodl Nejvyšší soud o neplatnosti tzv. rozhodčích doložek, tedy těch, u kterých nebyl transparentně určený rozhodce. A právě takovou doložku měla i smlouva společnosti Essox.

Zde začal několik let trvající spor mezi dlužníky a nebankovou společností. Na návrh dlužníků byla exekuce zastavena. Essox se ale v roce 2015 začal bránit s tím, že chce dluh vrátit. Dlužníci naopak tvrdili, že po čtyřech letech je kvůli neplatné rozhodčí doložce dluh už promlčený.

Městský i nejvyšší soud daly za pravdu firmě Essox. Ačkoliv uznaly, že nepodal žalobu bez zbytečného odkladu a pohledávka se promlčela, dlužníci podle nich postupovali nemravně, když neplnili své závazky a zvolili „vyčkávací taktiku“.

„Bránili jsme se, že to přece nemůže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější