Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Možná měl stát na mém místě nějaký státník. Bohužel tato země žádné nemá. Přinášíme smuteční projevy z rozloučení s Jiřím Stránským

Kočár s koňmi odváží rakev s ostatky spisovatele a odpůrce totality Jiřího Stránského od Týnského chrámu na Staroměstském náměstí v Praze, kde se za něj 10. června 2019 sloužila mše. Foto: ČTK
Kočár s koňmi odváží rakev s ostatky spisovatele a odpůrce totality Jiřího Stránského od Týnského chrámu na Staroměstském náměstí v Praze, kde se za něj 10. června 2019 sloužila mše. Foto: ČTK

Rodina, přátelé a široká veřejnost se dnes rozloučili se spisovatelem Jiřím Stránským. Na závěr mše v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí promluvili Stránského syn Martin, jeho dcera Klára, herec Jan Potměšil a politik Karel Schwarzenberg. Přečtěte si jejich smuteční proslovy.

Martin Stránský, syn

Drahý tatiku,

poodešel jsi a já stojím na místě, které jsem nečekal a které jsem si nepřál. Nejsem mužem slova, ale spíš tužky, sekery nebo rýče.

Možná na mém místě měl stát nějaký státník, protože by sis to určitě zasloužil. Bohužel tato země žádné nemá. Je pouze cítit jakýsi zahnívající odér politického žabince.

Možná, možná že bych měl stát v katedrále svatého Víta, protože by sis to taky zasloužil. Avšak Pražský hrad ovládli lidé, kteří nejen nectí principy prezidentské standarty, ale ohradili toto nejposvátnější místo arogancí, ješitností, zlem a egoismem, který nemá v našich dějinách obdoby.

Je proto důstojné a spravedlivé, že mohu stát na neposkvrněném místě, kde se s tebou můžeme důstojně rozloučit, aniž by kdokoli musel procházet hraničními kontrolami jako za totalitního režimu.

Nesnášel jsi kondicionál, stejně jako jsi byl alergický na komunisty a jakékoliv projevy lidské hlouposti, krutosti a arogance moci. Máme štěstí, že jsi nás nakazil touto alergií, která se v naší rodině dědí geneticky.

Bohužel, v této zdivočelé zemi se koncentrace těchto alergenů v poslední době zvyšuje. Ale věřím, že jsme proti této epidemii

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější