Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš v Čau lidi slíbil místní příslušnost exekutorů, prý na ní „maká“ Benešová. V jejím návrhu ale není

Předseda vlády Andrej Babiš a ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK
Předseda vlády Andrej Babiš a ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK

Konec exekučního byznysu nebo jen snaha odvést pozornost od vlastních problémů? Andrej Babiš se ve svém pravidelném nedělním poselství na Facebooku vyslovil pro zapracování principu takzvané teritoriality do novely zákona o exekutorech. Znamenalo by to konec dlouholetého stavu, kdy mezi sebou exekutoři soutěží o přízeň velkých věřitelů, což často vede k excesům vůči dlužníkům. Kritici exekučního byznysu jsou opatrně optimističtí.

„S prezidentem exekutorské komory a dalšími zástupci jednáme o dalším principu. Takzvané teritorialitě. To znamená, že každý exekutor bude moct působit pouze ve svém regionu, a ne že se bude předhánět s ostatními exekutory a snažit se na sebe nabalit co nejvíc ‚kšeftů‘,“ napsal v neděli Andrej Babiš na Facebooku. Podle něj je třeba místní příslušnost exekutorů zapracovat do novely exekučního řádu.

Jenže to má háček. Návrh novely před pár dny zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti a teritorialita v něm není. Novela počítá s jinou změnou. Pro tu se v branži ujal neformální název „sněhulák“. Jde v ní o to, že by nové exekuce u dlužníků, kteří už nějakou mají, dostával automaticky exekutor, který vymáhá tu nejstarší. Ty další by se na něj „nabalovaly“ jako na sněhovou kouli – odtud neformální název.

Babiš ale v neděli překvapivě slíbil, že ministerstvo zohlední oba principy.

„Sněhulák a teritorialita jsou dva principy, které jsou v jádru správné, musíme z nich ale vytáhnout to nejlepší, správně je propojit a udělat takový zákon, který zabrání vykořisťování dlužníků a zároveň ochrání věřitele. Ministerstvo spravedlnosti na něm maká,“ napsal Babiš.

„Stanovisko pana premiéra jsem zaznamenala, je to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější