Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jaklovi jsem řekl, že je kripl, ale první ránu dal on, tvrdí muž, který se přihlásil policii

Ladislav Jakl. Foto: ČTK
Ladislav Jakl. Foto: ČTK

V pátek se na jedné ze služeben pražské policie přihlásil vysoký, hubený muž před třicítkou. Oznámil, že se jde přiznat k účasti na incidentu s bývalým poradcem prezidenta Václava Klause Ladislavem Jaklem. Následně se rozhodl promluvit i s Deníkem N, protože podle něj se rvačka odehrála jinak, než jak ji popisuje člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Jakl tvrdí, že jej v sobotu 25. května napadli v pražském metru dva muži a jeden z nich jej bil do hlavy a do ramene a poté ho strhl na zem.

Deníku N se údajný účastník incidentu sám ozval s tím, že se chce sejít a převyprávět událost ze svého pohledu. Muž se představil jako Daniel R. (redakce zná celé jméno, totožné je i v dokumentech od policie, které redaktorům ukázal), je mu 29 let a tvrdí, že studuje Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze a pracuje jako datový analytik.

S reportéry se sešel v malé kavárně v pražském Karlíně. Podle svých slov posledních 24 hodin nespal. Je roztěkaný, má kruhy pod očima – přemýšlel prý o tom, co se před dvěma týdny stalo a že incident vyvolal i hlasování v Poslanecké sněmovně, která napadení Jakla odsoudila. Má také obavy z útoku radikálů.

Jít na policii se rozhodl poté, co vše probral s rodiči i přítelkyní. Podle svých slov se přihlásil na místní oddělení v ulici Františka Křížka na pražské Letné v pátek v 11 hodin dopoledne (je to uvedené i v policejních dokumentech). Mluvčí pražské policie Jan Rybanský řekl Deníku N, že se k tomu může vyjádřit až v pondělí.

Někdejší poradce prezidenta si z incidentu odnesl údajně potlučenou hlavu a levé rameno. Lékaře vyhledal až následující den kvůli podezření na poranění břicha. „Holt nemám v metru sedět a číst si v telefonu. Kdybych byl stál a dával pozor, jistě bych se mohl bránit,“ popisoval napadení Jakl.

Daniel R. říká, že jej incident mrzí. Nicméně se podle něj odehrál jinak. Jakla prý nazval „kriplem“, ale fyzicky jej prý napadl bývalý poradce prezidenta. „Jednoznačně dal ránu první.

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Zdeněk Ryšavý vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější