Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V ANO začínají převažovat lidé, kteří by se i v nulové nezaměstnanosti těžko uplatnili jinde, říká končící Stuchlík

Petr Stuchlík, Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Petr Stuchlík, Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pražský zastupitel a někdejší kandidát ANO na primátora Petr Stuchlík se rozhodl v politice skončit. Stuchlík odchází z ANO po ročním angažmá v politice a půlroční práci opozičního zastupitele v Praze. Důvodem je podle něj to, že mu nevyhovuje práce v opozici. „Nabídka pana premiéra byla na výkonnou funkci. Ocitl jsem se v politické pozici, která mi neseděla. Je lepší si to uvědomit, přiznat si to a odejít,“ říká v rozhovoru pro Deník N

Proč jste se rozhodl odejít z politiky?

Byl to dlouhodobý proces. Přemýšlel jsem nad tím týdny, možná měsíce. Zároveň jsme nechtěl oznámení časovat před eurovolbami. Nechtěl jsem hnutí poškodit. Chtěl jsem se zároveň potkat s panem premiérem, což se nám povedlo minulý týden. Říkal jsem mu, že o tom přemýšlím.

Co na to řekl?

Tehdy neřekl nic. Respektive řešili jsme různé varianty. Měli jsme se potkat včera, kdy jsem mu to chtěl oznámit, ale nakonec to musel zrušit. Na zprávu mi zatím neodpověděl.

Takže nevíte, co na to říká?

Nemám od něj žádnou reakci.

Jaké byly ty důvody?

Když mi před rokem dal premiér nabídku, byla to nabídka na vrcholnou exekutivní funkci. Měl jsem být možná primátorem, což je manažerská pozice. Nevyšlo to. Já jsem se ocitl s celým hnutím ANO v opozici a práce začala být čím dál víc politická.

Pochopil jsem, že to musím dělat naplno, protože pokud jako opoziční zastupitel chci ovlivnit situaci v Praze, nějak ji nakopnout, musím být silný v rámci hnutí. Proto jsem do něj vstoupil. Postupně jsem začal zjišťovat, že mé životní zkušenosti a dovednosti jsou dobré možná na byznys, ale rozhodně ne v klasické politice.

Takže nejste dobrý politik?

To vyhodnotí až historie, protože dobrý

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější