Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Premiér už se rozhodl, že to vysedí. Ale ještě není konec, říká organizátorka demonstrací

Hana Strašáková. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Hana Strašáková. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jednadvacetiletá Hana Strašáková organizuje se spolkem Společně Brno brněnské protesty za odstoupení premiéra Andreje Babiše. Spolek úzce spolupracuje s Milionem chvilek pro demokracii, který svolává na 23. června velkou protivládní demonstraci na pražskou Letnou. Brněnská bude v úterý.

Původně to měla být jednorázová akce. Ale demonstrace už běží šestý týden. „Nevěděli jsme, kde budeme teď. Vždycky jsme mysleli, že uděláme jednu demonstraci a bude konec. Jenže to nestačilo. Cítili jsme, že když je taková vlna energie a přišlo tolik lidí na náměstí, nemůžeme je zklamat a nechat to být,“ říká Hana Strašáková, která organizuje protesty v Brně.

Co říkáte na častý argument, že se nemá rozhodovat na ulici, ale ve volbách?

My nechceme vládnout z ulice, to je jasné. Demonstracemi se snažíme do povědomí lidí dostat, že je tu nějaký problém. Dnes se informace šíří jinak a lidé mají míň času, nezajímají se, takže se ani nemusí dozvědět o problému premiéra. Třeba když jsme stavěli pódium, přišli se lidé zeptat, co se děje. Vysvětlili jsme jim to a jejich reakce byla: „Fakt? To premiér udělal? To ani nevíme.“ A pak třeba zůstali na demonstraci. Vím nejmíň o stovce takových lidí.

Dvacetiletá Hana Strašáková organizuje brněnské demonstrace ve spolku Společně Brno. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Dostáváme do jejich podvědomí, že se můžou zapojovat i oni sami. Protože byť byly svobodné volby, neznamená to, že si politici můžou dělat, co chtějí. Nemůže to zůstat jen tak, že si je zvolíme s nějakým programem, a když jsou u moci, vykašlou se na nás.

Třeba ČSSD měla jako předvolební kampaň do europarlamentu dvojí kvalitu potravin. Teď je po kampani a nikdo se tomu už nevěnuje. Nedostali se do europarlamentu, tak už tomu nedávají žádnou váhu, protože jsou to jen předvolební kecy.

Proč by měl politiky kontrolovat zrovna spolek Milion chvilek pro demokracii nebo Společně Brno?

Jsou to naše hlasy, které je tam dostaly, oni zastupují nás.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Rozhovory

Střet zájmů Andreje Babiše

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější