Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pražané si připlatí na dani z nemovitosti. Jedna jízdenka na všechny vlaky má být na konci roku 2020

Ilustrační snímek: Ludvík Hradilek, Deník N
Ilustrační snímek: Ludvík Hradilek, Deník N

Lidé s dluhy z dětství by mohli získat možnost se oddlužit ve zvýhodněném režimu. Pražané budou od příštího roku asi platit vyšší daň z nemovitých věcí. Vlakem s jednou jízdenkou pro všechny dopravce budeme cestovat až koncem roku 2020. Ve finančním přehledu přinášíme i zprávy o dalším rozšíření EET, nebezpečí nákupu od přeprodejců vstupenek, růstu průměrné mzdy nebo aktuálním srovnání sazeb spořicích účtů.

Lidé s dluhy z dětství by mohli projít oddlužením za tři roky

Lidé, kteří mají dluhy už z dob dětství, by mohli projít oddlužením v mírnějším režimu a zbavit se svých závazků už za tři roky. Počítá s tím novela insolvenčního zákona, kterou posoudí vláda.

Zvýhodněný režim, který v červnu v rámci nových pravidel oddlužení začal platit pro seniory a lidi v invalidním důchodu, neobsahuje podmínku minimální výše splacených dluhů, jež platí pro ostatní dlužníky. Mírnější pravidla se mají vztahovat hlavně na dluhy a jejich příslušenství, které vznikly alespoň ze dvou třetin před dosažením 18 let dlužníka.

Návrh navazuje na novelu občanského zákoníku, která má za cíl zabránit dalšímu vzniku dětských dluhů. Podle ní by závazky nezletilých do 15 let přecházely na zákonné zástupce nebo osoby, které je mají v péči. Předlohu v úvodním kole už podpořila Sněmovna.

Pražané budou platit vyšší daň z nemovitých věcí

Od příštího roku se některým vlastníkům nemovitostí v hlavním městě pravděpodobně zvýší daň z nemovitých věcí. Hospodářské noviny informovaly, že magistrát dal městským částem možnost, aby si na svém území tuto daň zvýšily. Ta je v plné výši příjmem právě městských částí, a nikoli hlavního města Prahy. Dosud platily pro celé území metropole stejné koeficienty, které výši daně ovlivňují, nyní si je bude moci všech 57 městských částí nastavit individuálně.

Ke změně nastavení daně z nemovitých věcí vyzývali sami starostové, kteří upozorňují na to, že se tato daň v Praze nezvyšovala deset let navzdory tomu, že městské části se rozvíjejí a kromě investic jsou potřeba prostředky i na jejich údržbu. Někteří starostové už HN potvrdili, že k navýšení přistoupí, konkrétní změny ale ještě nechtějí komentovat. Magistrátu by měli rozhodnutí sdělit do konce června.

Elektronická evidence tržeb se asi rozšíří i na další obory. Předloha míří do Senátu

Poslanecká sněmovna posvětila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější