Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Žhavé novinky k EET i muž, který hasí sucho vodou. Altnerovi vyhořeli, ale s okupací to tak horké nebude

Notes – úvodní foto, koláž osmi titulních stran.
Notes – úvodní foto, koláž osmi titulních stran.

Kdo všechno už bude muset elektronicky evidovat tržby, proč nám zase ruští komunisté zamotali hlavy s okupací a jak soud opět zamíchal s nekonečnou kauzou ČSSD a Altner? Páteční přehled událostí pro vás tentokrát přefiltroval Jan Kudláček.

EET bude platit pro všechny podnikatele. Po několikadenním projednávání a hlasování o 800 pozměňovacích návrzích vláda ve Sněmovně prosadila rozšíření Elektronické evidence tržeb. Výjimku dostaly jen dva živočišné druhy: lidé v sociálních službách a kapři.

V článku Hany Mazancové a Barbory Janákové ze sněmovní galerie se dozvíte, proč ministryně financí Schillerová několik dní dokola opakovala slovo „nesouhlasné“, jak moc se vlastní vládě vzbouřili vládní sociální demokraté a jak se opozice těší na reprízu boje, až jim podle jejich očekávání zákon vrátí Senát.

Všechno je jinak! Tedy všechno asi ne, ale schválení zákona „o oprávněnosti okupace Československa v roce 1968“ není v Rusku na spadnutí, jak o tom psal server Forum24. V republice i na Slovensku to vyvolalo velký rozruch, ale komunistický návrh zařadit okupanty ze 68. mezi veterány bojových operací (aby mohli dostávat výhody) nemá momentálně šanci na schválení. Ostatně to není poprvé, co ho komunisté navrhují. A vůbec je to s ním daleko zamotanější.

Petra Procházková s Kirillem Ščeblykinem vnášejí do tohoto hokeje, pardon, „bouřlivé diskuse o stále živém rusko-českém problému“, jasno. A „mluvili i s jedním z účastníků okupace“ (Ha! Tak vidíte, okupace ;).

Praha v srpnu 1968 a sovětské tanky, které nás podle představ ruských komunistů přijely zachránit, za což by jejich posádky měly získat status veteránů bojových operací, ale podle ruské vlády vlastně s nikým nebojovaly. Zdroj: Wikimedia Commons, 3.0 Unported

ČSSD dluží Altnerovi. Nedluží. Dluží. Nedluží.

Novou kapitolu v případu ČSSD vs. Altner vystihuje titulek: ČSSD je zatím ušetřená další rány. Dědicům právníka Altnera nemusí platit 338 milionů, spor se vrací na začátek. V tom je všechno. Spor o to, komu vlastně patří Lidový dům v Praze, kdo spor vedl a kolik by za tu práci měl dostat zaplaceno se vleče už neskutečné čtvrtstoletí. Asi nějak takhle:

ČSSD 1994: Čí je ten Lidový dům, co jsme dostali v roce 1990? Zeman 1997: Najmeme na to Altnera. 2000, Ústavní soud: Liďák je váš. 2004, Soud pro Prahu 1: …a zaplaťte Altnerovi 18,5 mega. Soud v roce 2007: Altner chce 72, ale nedostane nic, neuhradil poplatek. A konkurs na ČSSD taky nebude. Soud 2012: Insolvence ČSSD? To ne. Krajský soud 2016: Ale Altnerovi zaplatí 338 milionů. Nejvyšší soud: Zatím nemusí. (Zdeněk Altner umírá.) Exekutor 2017: ČSSD všechno zabavuji! Ústavní soud 2019: A žádný odklad, koukejte dědicům zaplatit. Nejvyšší soud: Nic neplaťte, musí se zjistit, jak to vlastně je – pojďme začít od začátku!

Já nevím, ale mně to celý připadá takový Nečesaný.

Co se může stát Babišovi a kvůli Babišovi?

České republice řízené premiérem Babišem hrozí, že bude muset vrátit stamiliony neoprávněně vyplacené firmám založeným jím a rodinou jeho ministra zemědělství. Firmám hrozí, že peníze budou muset vrátit státu – anebo hrozí českým občanům, že to zaplatí za ně. Ale to není všechno.

V analýze Babišovy problémy oslabují republiku v EU píše Filip Nerad, že na nějaké silnější postavení v Evropské komisi nejspíš můžeme zapomenout, natož na vyšší dotace do zemědělství a český premiér se možná ani nebude moct účastnit vyjednávání o rozpočtu…

Předseda Evropské komise J.-C. Juncker ukazuje premiérovi Andreji Babišovi, kudy ven. Brusel, leden 2018. Foto: Etienne Ansotte, EU 2018, EC – Audiovisual Service

Barbora Janáková s Janem Tvrdoněm zkoumají, co by se s vládou a ve Sněmovně v takové situaci mohlo dít dál. V článku se dozvíte, kdo si myslí, že „Babiš odejde sám“, kdo je přesvědčen, že by tím „nenastalo žádné drama“, kdo varuje před tím, co hrozí „v režii prezidenta Zemana“, kdo u kterých lidí doufá, že se v nich „pohne svědomí“, mimo jiné proto, že se „bojí o dobyté pozice“, a jestli by nebylo nejlepší řešení, že se „každý poslanec jednotlivě postaví a řekne, že tato vláda má jeho důvěru“.

Neohrožený muž bojuje se suchem vodou a je radost o tom číst

Čtenáři chtějí dobré zprávy a obdivuhodné hrdiny – a tady je obojí. Eliška Černá napsala reportáž o mladém muži, který vzal problém s nedostatkem vody do vlastních rukou. Tři roky pracoval, aby na svém velkém pozemku zadržel co nejvíc vody, a dokázal, že to jde.

Vytvořil prostor pro řadu druhů ptáků, obojživelníků i rostlin. Provede vás zahradou, kde vybudoval jedenáct tůní, zeleninovou a bylinkovou zahrádku, posezení a výběh pro ovce! Článek – Samouk přivedl na svůj pozemek vodu a vytvořil oázu, zemědělci mu ji ale otrávili – je, snad i přes ten závěr titulku, radost číst.

Lubor Křížek nad svým dílem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

I zítra vyjde slunce! A i v pondělí vyjde Deník N

V papírovém vydání Deníku N v pondělí najdete:

  • rozhovor s Pavlem Novotným, dříve „králem bulváru“, dnes lvem politického kuloáru v pražských Řeporyjích, kde starostuje za ODS
  • článek o lidech, kteří si dali nadlidský úkol, kultivovat facebookové debaty, v nichž dominují nenávistné příspěvky a dezinformace
  • rozhovor s takovým obyčejným člověkem Vítem Pavlištou, který je, mimo čas věnovaný práci a rodině, mistrem republiky v maratonu
  • fotografii nádherného slona dominující článku, který vysvětluje, co je za zrušením zákazu lovu těchto velkých inteligentních zvířat ve sloním ráji – Botswaně
  • alarmující slova spoluautora zprávy o vlivu změny klimatu na lidské zdraví, že pokud budeme dál drancovat planetu, naše děti nebudou mít děti

a další zajímavé texty!

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlaste se k odběru Notesu.

Co se taky stalo jinde

Událostí dne je fenomenální jízda české tenisové trojky. Devatenáctiletá Markéta Vondroušová vyhrála i dnešní semifinále mezinárodního mistrovství Francie a na Roland Garros postoupila do svého prvního grandslamového finále! Tam bude hrát zítra od 15 hodin. Už takhle se posune na 16. místo na světě, a kdyby RG vyhrála, bude dokonce těsně pod top ten (11.), ve které už Česko má Plíškovou (po RG 2. nebo 3.) a Kvitovou (5.). To je sen, o kterém se dnes píše po celém světě, třeba i v Indii:

O postupu Markéty Vondroušové do finále French Open se píše po celém světě, například i v Indii (indianexpress.com).

Nového ředitele možná bude mít největší český železniční dopravce, České dráhy. Stávající by mohl být v pondělí odvolán, píše E15. To by znamenalo příchod 6. šéfa ČD v posledních 6 letech.

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlaste se k odběru Notesu.

Britové taky budou mít nového šéfa – časem. V Londýně se dnes odehrála další kapitola brexitu a hlavně odchodu premiérky a lídryně Konzervativní strany Theresy Mayové. Svůj odchod oznámila v slzách před 14 dny 24. května s tím, že to udělá radši až po návštěvě Donalda Trumpa a vzpomínce na vylodění v Normandii, tedy dnes. O jejím odchodu píše v Británii samozřejmě kdekdo, například BBC. Ale ani dnes není konec, protože Mayová zůstane v premiérské funkci až do doby, než její nástupce sestaví většinu hlasů pro svou příští vládu.

A zatímco u nás hromy a blesky bouřily včera, nebylo to skoro nic oproti bouři Miguel, která dnes zasáhla Francii. Kvůli vysokým vlnám se převrátil člun a utopili se tři záchranáři, informuje například iRozhlas.

Nějaké ty lokální bouřky se u nás objeví i o víkendu, jinak má být zítra podle ČHMÚ 20 až 24 °C, na východě až 27 °C, v neděli 24 až 28 °C.

Hezké čtení a hezký víkend s Deníkem N přeje Jan Kudláček.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější