Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Ať kvóty pro ženy prvně vyzkouší třeba České dráhy. Stát by mohl být mašina na experimenty, navrhuje ekonom

Ekonom Filip Matějka. Foto: archiv Filipa Matějky
Ekonom Filip Matějka. Foto: archiv Filipa Matějky

Kvůli tomu, že nehledíme dost do budoucna, budeme jednou chudší a méně spokojení, říká ekonom a vědec Filip Matějka. Napravit to můžeme tím, že budeme důkladněji vybírat mateřskou školu pro své děti, více investovat do akcií a častěji zkoušet nové věci.

Během své přednášky, kterou začátkem června pořádala společnost Accredio, jste zmínil, že Češi obecně myslí příliš krátce dopředu. Jaká to má podle vás rizika?

Já to přirovnávám k olivovému háji. Tady v České republice chceme všechno hned. Máme všude žluté lány s pohnojenou řepkou olejkou, ale po ní za pár let zůstane zničená půda. Když dnes zasadíte olivový háj, nebudete z něj mít pár let vůbec nic, ale za dvacet let již ano. Potom vás bude živit do konce života, a navíc i vaše děti a vnoučata.

Když přemýšlíme jen nad současností a nemyslíme na budoucnost, hrozí, že v dlouhodobém horizontu strašně moc ztratíme. Za dvacet let budeme chudší, méně vzdělaní a méně spokojení, než bychom mohli být. Díváme se na současný rok, někdy dokonce jen na to, co je teď hned. Spousta z nás přitom doufá, že tu budeme i za třicet let. Naše štěstí v budoucnu by mělo být stejně důležité jako štěstí dnes. Jsme velmi netrpěliví, a protože se na nás ze všech stran valí spousta informací a věcí k rozhodování, nezvládáme myslet na budoucnost.

O kolik bychom mohli být bohatší, pokud bychom mysleli více dlouhodobě?

Například tím, že rodinné i státní úspory nespravujeme trochu modernějším způsobem, ztrácíme šest procent ročně. Kdybychom více investovali do vzdělání, za třicet let můžeme mít jen díky tomu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pracovní trh

Rozhovory

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější