Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ve Vídni máme nesrovnatelně lepší podmínky. Město mi zaplatilo vzdělávání na rodičovské a najít poloviční úvazek nebyl problém, říká Lenka

Do Vídně se Lenka Havlíčková s rodinou přestěhovala, když měla dcera rok a půl. Kromě rodičovského příspěvku řešila i hledání práce. Foto: Archiv Lenky Havlíčkové
Do Vídně se Lenka Havlíčková s rodinou přestěhovala, když měla dcera rok a půl. Kromě rodičovského příspěvku řešila i hledání práce. Foto: Archiv Lenky Havlíčkové

Do hlavního města Rakouska se Lenka Havlíčková s rodinou přestěhovala, když bylo dceři rok a půl – protože tam její partner dostal dobrou nabídku práce v IT oboru. Kromě toho, že se stará o dítě, pracuje Lenka ve Vídni na částečný úvazek jako finanční manažerka. Její příběh je součástí seriálu, v němž popisujeme, jak čeští rodiče zvládají skloubit péči o malé děti a kariéru.

Vídeň podle Lenky vychází rodičům vstříc v mnohem více ohledech, než co znala z České republiky. Každá žena, která tu má trvalý pobyt, je zaměstnaná a pobírá rodičovský příspěvek, může například zažádat o další peněžní pomoc na vzdělávání. „Město vám dá až 2700 eur na odborné kurzy, můžete si vybrat prakticky cokoliv v oboru, ve kterém pracujete, ať už je to marketing, nebo kosmetika,“ upřesňuje.

Sama absolvovala kurz účetnictví. Kromě toho, že si osvěžila odborné znalosti, jí pomohl jazykově. „Dostala jsem se rychleji do němčiny, osvěžila si odborné termíny. Zároveň jsem si tak zlepšila sebevědomí, že to zde zvládnu,“ shrnuje Havlíčková.

Studium podle ní nebylo nijak jednoduché. „Kurz jsem navštěvovala půl roku, trval vždy celou sobotu, dceru hlídal muž. Kromě toho jsem se musela během týdne učit. Strávila jsem tím v průměru patnáct hodin týdně,“ říká. Na konci pak absolvovala závěrečnou zkoušku.

Německy naštěstí uměla dobře i díky tomu, že během studia na vysoké škole strávila půl roku na Erasmu v Norimberku. „Samozřejmě se ale nemohu srovnávat s rodilými mluvčími. Jazyk jsem se snažila používat hned od začátku, ale první rok jsem neměla moc příležitostí mluvit, s dcerou jsem většinou chodila hlavně do heren nebo na hřiště,“ dodává.

Kromě příspěvku na odborný kurz ulehčuje Vídeň rodičům život, i pokud jde o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zkušenosti českých rodičů

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější