Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jeďte na demonstraci, dostanete oběd a peníze na ruku. Netušil jsem, že to dá na internet, říká původce dezinformace

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nepotvrzenou zprávu o údajném uplácení účastníků úterní demonstrace viděly na sociálních sítích tisíce lidí a sdílela ji i komunistická strana. Její autor, důchodce František Kudláček, ji vytvořil tak trochu omylem. Posílal ji původně jako „drb“ svému příteli, který ji rozšířil.

Zpáteční jízdenku do Prahy, oběd a peníze na ruku za účast na úterní demonstraci v Praze měla v Jablonném nad Orlicí nabízet skupinka lidí podle zprávy, která se ještě ten večer začala šířit na sociální síti Facebook. Pořadatelé ze spolku Milion chvilek pro demokracii, kteří za demonstracemi proti premiéru Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové stojí, popírají, že by odměnu za účast na demonstracích nabízeli. Úterní sešlosti na Václavském náměstí se účastnilo podle pořadatelů kolem 120 tisíc lidí, a byla to tak největší demonstrace od roku 1989.

Že by městečko v Orlických horách obcházeli takoví lidé, neví ani starosta, ani organizátor místních protestů, učitel z místní základní školy Karel Pospíšil. „Kdyby se něco takového dělo, určitě by se to u nás na malém městě rozneslo. To je asi nějaký fejk,“ řekl Deníku N dlouholetý starosta třítisícihlavého městečka Miroslav Wágner zvolený za hnutí Nestraníci.

Deník N se proto rozhodl zjistit, odkud pochází informace, kterou na Facebooku na svém oficiálním profilu sdílela i Komunistická strana Čech a Moravy, která podporuje vládu Andreje Babiše.

Příspěvek, který se rozšířil mezi tisíce lidí, umístil na Facebook

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější