Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mám odpovědnost, za kterou mě bude soudit historie. Protesty bereme vážně, říká Hamáček

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Díky demonstracím je situace v justici stabilizovaná, myslí si předseda sociální demokracie Jan Hamáček. V rozhovoru pro Deník N také říká, že s protestujícími by se měl vést dialog, premiérovi ale nebude radit, co má dělat. Není podle něj možné tvářit se, že demonstranti neexistují. Evropské volby, ve kterých sociální demokraté nezískali ani jeden mandát, prý ČSSD neumí a věděla, že to nebude žádný zázrak.

Úterní demonstrace na Václavském náměstí se podle organizátorů zúčastnilo 120 tisíc lidí. Kdybyste stál před nimi na pódiu, co byste jim řekl?

Je potřeba s těmi lidmi hovořit. Není možné je odsuzovat a dál eskalovat atmosféru ve společnosti. Ti lidé mají svůj politický názor a je potřeba, aby měli pocit, že je vnímán. Takže já bych jim slíbil dialog.

A proč jste tam tedy nevystoupil?

Zaprvé jsem nebyl pozván, zadruhé těžko můžu jako ministr vlády vystupovat na demonstraci, která je protivládní. To by asi nedávalo smysl.

Když mluvíte o dialogu, kdo by tedy s těmi lidmi měl mluvit?

Očekávám, že pan premiér. Organizátoři určitě mají nějaké požadavky. A stejně jako premiér mluvil s Rekonstrukcí státu, měl by být schopen hovořit i se zástupci demonstrantů. To je základ. S požadavky na stabilitu justice se dá souhlasit. Sociální demokracie se v této věci vyjádřila naprosto jasně: jakékoli zpochybňování nezávislosti nejvyššího státního zástupce či pokusy o jeho odvolání by byly hranou, za níž už nejsme schopni tuto věc tolerovat. A odešli bychom z vlády. I díky demonstracím je situace v justici stabilizovaná a je de facto naplňováno to, po čem demonstranti volají.

Premiér řekl, že demonstrace nesleduje. Je tohle vzkaz, který by měl vysílat?

Myslím, že demonstrace

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější