Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Víte, proč potřebujeme ty „idiotské zvyklosti“, pane prezidente?

Ústava je základ, ale sama o sobě nestačí. Foto: Fotolia
Ústava je základ, ale sama o sobě nestačí. Foto: Fotolia

Komentář Petra Pitharta: Nejdůležitější na dobré ústavě je to, co v ní napsáno není: imperativ zdrženlivosti a slušnosti. Společným jmenovatelem těchto nejen občanských, politických ctností je schopnost, vůle k sebeomezení. Krotit se, i když moc tak skvěle chutná…

Slyšíme od mnoha komentátorů znovu a znovu: podle ústavy prezident musí odvolat ministra „bez zbytečného odkladu“. Nebo: ústava požaduje učinit to „neprodleně“. Obojí je špatně. Nic takového v ústavě není. Nemusí tomu tak být, nýbrž má tomu tak být. Hlava státu má odvolat dříve, než se zrodí podezíravost, hněv, než vzkypí vášně. Jak to ale napsat slovy nebo číslicemi?

V ústavě stojí, že „prezident jmenuje“, „prezident odvolá“. Proč tam není nic určitějšího? Třeba „do čtrnácti dnů“. Nebo aspoň ono „bez zbytečného odkladu“? Důvod je jednoduchý. Neexistuje žádná myslitelná sankce pro případ, že by lhůtu prezident nedodržel. Protože bychom se nedohodli, který odklad je už zbytečný… A pak: kdo by sankci udělil? To by se Senát a Sněmovna a Ústavní soud pokaždé hned pouštěly do žaloby pro hrubé porušení ústavního pořádku, nebo rovnou do impeachmentu? Znovu a znovu?

Leccos se tu na první pohled zdá nepochopitelné, ale právě proto

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější